Categorii

Promedica24 anunţă primele rezultate ale liberalizării pieţei muncii în Germania

Data publicarii: 08.04.2014 ora 05:04 PM


Conform primelor informaţii ale companiei Promedica24, companie ce ofera servicii de îngrijire pentru bătrânii din Germania, ridicarea barierelor de pe piaţa forţei de muncă de la începutul acestui an nu pare să fi uşurat accesul la locuri de muncă pentru doamnele din România.

Deşi ca urmare a liberalizării pieţei forţei de muncă începând cu 1 ianuarie 2014 era aşteptată o creştere a numărului de persoane care reuşesc să acceseze direct un post de îngrijitor de bătrâni în Germania, în primele luni ale anului nu s-a constatat o asemenea tendinţă.  Spre deosebire de locurile de muncă ce necesită cunoştinţe de specialitate, cum ar fi cele din domeniul IT, pentru care companiile germane sunt dispuse să recruteze direct, în cazul locurilor de muncă pentru persoane necalificate, germanii preferă să apeleze la companii specializate. Din acest motiv, cu toate că interesul româncelor pentru astfel de locuri de muncă este mare, posibilităţile acestora de a-şi găsi direct un post de îngrijitoare de bătrâni în Germania sunt limitate.

Există mai multe motive pentru care germanii sunt încă reticenţi în a recruta direct îngrijitoare din România, fără sprijinul unei companii specializate. În primul rând, aceştia preferă să angajeze persoane recomandate de o companie, deoarece aceasta garantează pentru oamenii trimişi şi găsesc soluţii în cazul în care o persoană nu poate onora contractul până la final.

“Principalul motiv pentru care clienţii din Germania preferă să angajeze prin noi şi nu direct este faptul că aceştia cunosc standardele de lucru, cunosc criteriile şi modalitatea de selecţie ale persoanelor angajate şi au garanţia ca persoana îngrijită nu va rămâne niciodată singură. Chiar dacă, din diferite motive, persoana care a primit initial job-ul este nevoită să se întoarcă în România, facem tot posibilul să o înlocuim în timp util cu o altă persoană care corespunde cerinţelor la cazul respectiv. Noi servim ca garant al faptului că persoana îngrijită nu va rămâne fără asistenţă, chiar dacă acest fapt necesită accesarea unor resurse externe.”, spune Corneliu Naforniţă, Recruitment Manager la Promedica24 Romania.

Un alt motiv important pentru care oportunităţile de muncă din Germania nu sunt exploatate la maxim este atitudinea româncelor, care nu fac suficiente eforturi pentru a se pregăti în vederea unei angajări, consideră Corneliu Naforniţă. Promedica24 oferă contract legal, asigurare medicală privată şi toate condiţiile necesare pentru ca persoanele care doresc un astfel de post să se poată pregăti serios şi să poată lucra în siguranţă în Germania.

Pentru persoanele cu intenţii serioase, care au ca scop accesarea unui job în calitate de îngrijitoare persoane vârstnice în Germania, compania oferă cursuri gratuite de limba germană şi de pregătire în ingrijirea bătrânilor, însă doar o mică parte din persoanele care doresc să muncească în Germania folosesc această oportunitate pentru a-şi spori şansele de reuşită. Dintr-o grupă de 12 persoane care se înscriu la cursurile de limba germană, se prezintă în medie 6, iar dintre acestea doar una finalizează cursul şi poate fi angajată.

“Pentru a avea şanse reale de a fi angajată, o doamnă din România trebuie sa aibă cunoştinţe de limba germană la un nivel comunicativ, astfel încât să poată apela serviciul de ambulanţă sau membrii de familie ai persoanei ingrijite în cazul în care este nevoie. Cele 60 de ore oferite în cadrul cursurilor asigură un nivel acceptabil de cunoaştere a limbii germane, cu condiţia ca persoana care urmează cursul să îşi dorească să înveţe şi să studieze şi acasă”, precizează domnul Naforniţă. Acesta consideră că dacă româncele ar trata cu mai multă seriozitate perioada de pregătire şi cu mai multă responsabilitate jobul, şansele de a se angaja în Germania ar creşte considerabil, având în vedere că germanii sunt din ce în ce mai deschişi la a primi forţă de muncă din România.

Cu toate aceastea, pe termen lung domnul Naforniţă consideră că în Germania tendinţa de creştere a cererii de îngrijitoare de bătrâni din România se va menţine. Dacă în anul 2012 Promedica24 a înregistrat un număr de 40 de îngrijitoare active din România, în acest moment compania are 650 de îngrijitoare active, numărul acestora fiind în creştere constantă.

Despre Promedica24

Promedica24 prestează servicii de îngrijire pentru clienţi individuali şi instituţii din Germania. În numele acestora caută şi pregăteşte candidaţii pentru muncă, le asigură forma legală de muncă şi le organizează şederea în străintate. Echipa Promedica24 este formată din îngrijitoare şi asistente calificate precum şi consultanţi şi recrutori care au cunoştinţe bogate în ceea ce priveşte procedurile şi standardele serviciilor medicale şi de îngrijire, procedurile şi standardele serviciilor de recrutare şi condiţiile de recrutare din fiecare ţară. Promedica24 deţine mai multe certificări, printre care şi certificarea de calitate ISO 9001:2008.