Categorii

Cruci sculptate in lemn

Data publicarii: 14.02.2014 ora 09:02 AM


Oamenii credinciosi cu adevarat , cinstesc foarte mult Sfanta Cruce . Semnul acesteia le daruieste putere , sanatate si ii apara de cele rele , vazute si nevazute . De aceea credinciosii isi cumpara cruci sculptate mai mici pentru a le tine in casa ori asupra lor dar isi cumpara si cruci mari din diverse materiale care vor avea o destinatie precisa . Astfel crucile pot fi asezate in curtea casei , la intersectii de drumuri , pe camp , pe hotar , in curtea bisericii , in gradina , la morminte , la monumente , etc.
Cele mai frumoase cruci sunt acelea sculptate in lemn . Ele se fac din stejar masiv si au sculpate pe ele diverse modele , in special religioase si cel mai des se poate vedea sculptata pe o cruce scena rastignirii Mantuitorului IISUS HRISTOS . Crucile facute de mine pot fi chiar si dintr-o bucata de lemn avand destinatia unor cruci funerare pe care pe langa ceva modele de sculptura se crie si text .Crucile mari sunt totusi facute din doua elemente si anume unul pe verticata intersectat in partea de sus la o anumita distanta de capat de un element pe orizontala.
Ca si modele am unele cruci cu capatul in trefla adica bizantine , ortodoxe , altele cu capetele in forma de romb , sau simple cu capatul drept. De asemenea unele din ele pot avea niste cercuri la zona de imbinare intre lemnul vertical si cel orizontal , acestea fiind cunoscutele cruci celtice .
Comenzile sunt diferite . Unii vor cruci pentru binecuvatare , altii cruci pentru perete , cruci pentru birou , cruci pentru Boboteaza , cruci pentru camera de rugaciune , cruci mai marisoare aplicate pe peretele exterior al casei , cruci de morminte , cruci in fata bisericii etc.
Asa cum am spus si mai sus oamenii vor de preferinta cruci sculptate in lemn pentru ca ele sunt reprezentari mai calde a scenei rastignirii , apoi pentru ca pe ele se gasesc diverse modele sculptate foarte frumos – in cazul nostru – modele maramuresene care dau un farmec deosebit crucilor din lemn .
Un alt motiv pentru care sunt comandate cruci sculptate in lemn este acela ca sunt , ca si portile maramuresene , foarte rezistente in timp . Fiind si protejate prin lacuire sau uleiere crucile pot rezista in fata intemperiilor zeci chiar sute de ani . Am facut cruci sculptate in lemn atat pentru tara cat si pentru strainatate . Au ajuns aceste cruci in Suedia , Austria , Franta , Italia , etc .