Categorii

Dupa cati ani se merita sa schimb masina?

Data publicarii: 14.01.2014 ora 11:01 AM


Cand e timpul sa schimb masina? Care sunt pasii care trebuie urmati in initiativa de a opta pentru o noua masina? Este un capriciu sau o necesitate? Pot profita de reducerile de moment sau e cazul sa astept pana anul viitor?

Nu de multe ori, majoritatea ne punem astfel de intrebari. Posibil ne avantam intr-o situatie prea tentanta, dar neavantajoasa pentru noi. Multi ne imaginam cum sa arate noua noastra masina: dimensiuni compacte, cat mai mici chiar, sa se muleze ca o manusa. 2 usi sunt suficiente pentru mine, motorul trebuie sa fie pe benzina si supraalimentat, iar pretul cat mai accesibil.

Masina trebuie sa aiba un confort foarte bun, sasiu excelent, performante mai mari decat cele pe hartie. Valoarea maxima a masinii o atingi (cu exceptia seriilor limitate) atunci cand o cumperi. In ceea ce priveste rulajul unei masini despre care se poate spune ca este ”ca noua”, totul variaza de modul in care a fost condusa si intretinuta. Daca vrei sa insisti pe ideea de ”a mers putin cu ea, dar este ca noua”, treaba se poate aplica pana la 30-40 mii de kilometri, daca a fost condusa cu atentie si nu a avut niciun incident rutier, dar masina aceea nu va mai fi ”ca noua”, ci doar o masina rulata in stare foarte buna.

Majoritatea persoanelor schimba masina dupa 10 ani, asta in cazul in care sunt multumiti de ea. Daca apare un model nou sau o oferta de nerefuzat, o pot schimba si dupa 4-5 ani. Cand va hotarati sa achizitionati o noua masina, tineti cont de urmatoarele sfaturi:

Nu ar fi rau sa mergeti cu un cunoscator in marca cu pricina a masinii pe care vreti s-o cumparati. Se intampla ca seriile unor masini nu tocmai regulamentare sa corespunda, asta pentru ca sunt sudate in locul celor originale. Insa, un cunoscator, stie sa isi dea seama daca este asa. De exemplu, la BMW E30 ursulet, se scoate grila neagra de plastic prin care intra aerul la aeroterma si cu mana se pipaie orice urma de sudura sau, cu oglinda se vede dincolo de tabla. Seria de caroserie este la exterior.

Daca masina a suferit vreun accident frontal major, avem toate sansele sa ne dam seama de asta. In primul rand, ne folosim ochii de soim sa observam lonjeroanele masinii. Sunt doua si se afla in partea de jos, in spatele barii frontale. Daca acestea sunt ruginite sau au urme de suduri, masina a fost lovita destul de grav. Daca acestea sunt drepte si nu au urme de modificat, verificam partile care se afla spre extremitatea externa. Radiatorul – daca pare nou, inseamna ca a fost schimbat. Nu trebuie sa fim absurzi si sa ne asteptam ca o masina de 20 de ani sa fie impecabila, tipla, beton, asa cum am dori sau asa cum o promoveaza proprietarul. In primul rand, rugina apare la praguri si la contraaripi.