Categorii

Segmentul industrial devine din ce in ce mai dinamic

Data publicarii: 05.12.2013 ora 10:12 PM


Specialistii Romtor Real Estate sunt de parere ca anul 2013 se dovedeste un an de pozitiv pentru segmentul industrial al pietei imobiliare din Romania. Acest lucru s-a reconfirmat in luna septembrie, cu un accent special pe suprafete cuprinse intre 400 si 1.000 mp.

Cei mai activi jucatori pe aceasta zona se dovedesc atelierele auto, mai ales cele care au contracte cu companii de asigurari, precum si furnizorii de aparatura electronica industriala cum ar fi instalatiile figorifice. Alte categorii dinamice, la nivelul Capitalei, sunt cea de packing (atat ambalaje de carton, cat si folie sau alte solutii de ambalare), precum si linii de productie pentru etichetare, coduri de bare si preturi.
Inca o tipologie de linii de productie active pe piata sunt cele de panificatie. Odata cu reducerea TVA, jucatorii din aceasta zona doresc sa-si imbunatateasca tehnologia, ceea ce se traduce si prin schimbarea spatiului. Liniile de productie impun anumite caracteristici ale spatiului (ex: amplitudinea pe orizontala min 40 metri liniari) atat prin natura lor, cat si prin dotarile moderne pe care tintesc sa le implementeze. Astfel, apare nevoia de relocare din zone situate in interiorul Bucurestiului catre zone mai periferice, dar cu acces facil catre punctele de distributie. Suprafetele solicitate sunt de aproximativ 1000 mp.
Inca un domeniu care se detasaza si dovedeste ca ocupa o pozitie importanta in activitatea industriala este reciclarea. O necesitate in ziua de azi, reciclarea beneficiaza de sprijinul campaniilor de PR si publicitate, ceea ce ii confera o mai mare viteza de dezvoltare, vizibila si in suprafetele solicitate (intre 500 si 1.500 mp).
In ceea ce priveste relocarile din segmentul industrial, observam o crestere a cererii distirbuitorilor de materiale pentru curatenie. Acestia doresc sa-si optimizeze spatiul, cautand proprietati cu capacitate cat mai mare de depozitare pe verticala. Suprafetele solicitate variaza intre 600 si 1.000mp.
Multe solicitari vin si din partea companiilor din domeniul retail care isi extind centrele logistice datorita dezvoltarii comertului online. Aceste companii au nevoie sa isi extinda spatiul de depozitare, receptionare, ambalare, livrare, etc. Cand spunem retail, nu ne referim exlusiv la electronice si electrocasnice, ci si la imbracaminte.
De asemenea, mentionam marile companii care doresc sa isi externalizeze operatiunile de control al produselor.
Astfel, identificam un trend de alegere a suprafetelor intre 500 si 1.000mp, aproape indiferent de domeniul de activitate al chiriasului. Fata de anul trecut se observa o scadere a suprafetelor solicitate si – in general – discutam despre relocari, insa in spatii mai noi si la calitate mai inalta. Ca brokeri sfatuim proprietarii ce detin suprafete mari de spatii industriale sa le divizeze astfel incat sa raspunda cererii din piata.
Preturile raman un factor de presiune in piata, ceea ce inseamna incercari de a identifica solutii optime pentru toate partile implicate. In ceea ce priveste tarifele de inchiriere, ele sunt intre 3-3,5E/mp la care se adauga sau nu TVA, in functie de caz. Conform art. 141, litera E din Codul Fiscal, proprietarii de bunuri imobile se pot inscrie la Administratia Financiara ca neplatitori de TVA, venind in sprijinul viitorilor lor chiriasi care – din cauza nivelului ridicat al TVA – au inceput sa-l perceapa ca pe un cost in plus.
Zonele cele mai solicitate din punct de vedere al spatiilor industriale sunt nord-estul Capitalei, in apropierea soselei de centura sau a fostelor platforme industriale. Acest lucru se intampla si datorita accesului destul de facil la utilitati si infrastructura deja pusa la punct.
Dinamica majora se inregistreaza si in zona autostrazii A3 (Stefanesti-Afumati), mai ales datorita accesului usor catre A1 si A2.
Din punct de vedere al dezvoltarilor pe segementul spatiilor industriale, remarcam atat dezvoltari speculative, cat si la cerere. Activitatea de inchiriere este semnificativ ridicata in perioade precum septembrie-decembrie si februarie-aprilie. Mai mult, observam o dinamica crescuta si in decizia de inchiriere, care se ia in maximum o luna. Chiar daca unele companii au prospectat piata o vreme mai indelungata, s-a ajuns in acel punct in care luarea deciziei a devenit urgenta, ceea ce inseamna inchiderea unei tranzactii date.