Categorii

Ce presupune si cat de important este auditul intern?

Data publicarii: 13.11.2013 ora 05:11 PM


Auditul intern reprezinta o serie de activitati si actiuni corelate,extrem de important in cadrul oricarei organizatii, desfasurat in vederea verificarii conformitatii documentelor interne cu procedurile aplicate. Acesta se efectueaza conform  Normelor elaborate de Camera Auditorilor Financiari ce cuprind reguli de organizare, reguli de exercitare, reguli de implementare si Codul de etica pentru profesia de auditor intern.

Prin auditul intern se urmareste generarea unui diagnostic al intregului ansamblu de sisteme si subsisteme organizatorice, cu rolul de a identifica si ulterior „trata” acele puncte slabe ale organizatiei ce o fac vulnerabila in fata competitorilor ei. Prin auditarea celor mai importante departamente ale unei organizatii (financiar-contabil, tehnic)chiar si activitatea manageriala, se poate oferi o imagine de ansamblu asupra acesteia, imagine care este strans corelata cu aptitudinile celui care realizeaza auditarea. Pentru aceasta, un auditorintern nu are responsabilitate directa sau autoritate asupra activitatilor pe care le controleaza.Activitatea de audit este una independenta, de asigurare obiectiva si de consiliere, destinata sa adauge valoare si saimbunatateasca activitatile organizatiei. Rezultatele acesteia ajuta top managementul in identificarea carentelor si stabilirea unor obiective de tip SMART pentru companie in vederea cresterii cotei de piata.

Importanta auditului intern rezida in indeplinirea obiectivelor oricarei organizatii printr-o abordare sistematicasi metodica care evalueazasi imbunatateste eficacitatea proceselor de management al riscurilor, control si guvernanta.

Rolul auditorului intern este unul extrem de important intrucat aceasta activitate presupune bune cunostinte in domeniu, dar si o pregatire practica cu ajutorul careia acestia realizeaza misiunile de audit astfel incât sa poata privi cu incredere produsul muncii lor si sa nu fie nevoiti sa faca nici un compromis cu privire la calitate. Obiectivitatea –principiu de baza al auditului intern – presupune ca auditorii interni sa nu se lase influentati de alte persoane in ceea ce priveste aprecierea lor profesionalain legatura cu aspectele de audit.

De asemenea, auditorii interni trebuie sa isi desfasoare activitatea cu onestitate, profesionalism si responsabilitate, urmarind in tot acest timp  indeplinirea obiectivelor legitime si etice ale organizatiei.

Pentru cei care doresc o cariera in acest domeniu Top Quality Management recomanda cursul autorizat ANC „Auditor intern”, desfasurat in fiecare luna la Bucuresti. Programul se adreseaza personalului de conducere sau executie cu atributii in planificarea, desfasurarea si finalizarea misiunilor de audit intern sau beneficiari ai acestor activitati din societati comerciale / firme care aplica reglementarile emise de CAFR si/sau Grup.
Cursul este structurat conform noilor cerinte privind formarea profesionala a adultilor care impun o tehnica de invatare bazata pe foarte multe aplicatii practice pentru o mai justa intelegere si aplicare a informatiilor teoretice. Astfel, cursul imbina in mod util cele doua parti componente (partea teoretica si partea practica), cu unicul scop de a intampina nevoile cursantilor de a aplica efectiv ceea ce li se ofera in partea teoretica a cursului.

Certificatul de absolvire obtinut la finalizarea cursului este recunoscut de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Educatiei Nationale si ofera posibilitatea absolventului de a practica aceasta meserie conform normelor legislative in vigoare.

 

Mai multe detalii gasiti aici:

www.cursuriautorizate.ro

Telefon: +4021 340 04 30 / 0724 341 894, Fax: +4031 690 09 91

E-mail : office@cursuriautorizate.ro, iulia.simion@topquality.ro