Categorii

Ministerul Fondurilor Europene: cerc vicios intre a promite si a dezamagi

Data publicarii: 19.07.2013 ora 11:07 PM


Hop-tronc-hodorong! Un nou mesaj din partea Ministerului Fondurilor Europene, evident – o noua promisiune, o noua distorsiune! Cum asa? Pai, uite-așa! Este deja o traditie ca beneficiarii POSDRU, cu proiecte voluminoase in desfasurare, sa nu-si primeasca banii (prea-bine meritati) atat de mult si atat de des promisi!

Chiar la inceputul lunii iulie 2013, in articolul postat de www.finantare.ro, ”prea-cuviosul” domn Ministru al Fondurilor Europene, declara ca a fost aprobat un nou imprumut de la Trezoreria Statului destinat platilor facturilor catre beneficiarii de fonduri europene, iar suma nu este deloc mica. Ca sa nu-i luam cuvintele din gura, il cităm cap-coada:

“Guvernul Romaniei a aprobat astazi un imprumut in valoare de aproximativ 1,3 miliarde de lei, care va asigura resursele necesare pentru efectuarea de noi plati catre beneficiari. Alocarea de noi fonduri demonstreaza angajamentul ferm al Guvernului de a sustine in continuare implementarea proiectelor finantate din fondurile UE. In acelasi timp, noul imprumut sprijina majorarea ratei de absorbtie deoarece banii achitati beneficiarilor vor fi rambursati Romaniei de catre Comisia Europeana dupa ce vor fi transmise documentele necesare”. (5 iulie a.c. Guvernul se imprumuta din nou ca sa plateasca facturile beneficiarilor de fonduri UE)

Jos palaria! Impecabilă declaratie – are stil, coeziune, fir logic, respecta intru totul normele gramaticale si sintactice, dar… din pacate, stilul in care se incadreaza este fictiune! O fi in trend, dar …, in acest context, nu-si are locul!

Si GATA! Nu mai vrem povesti science-fiction, ci fapte concrete, bazate pe discernamant si corectitudine!

In calitate de beneficiar POSDRU, Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania (AHSR), cu o fructuoasa activitate de peste 20 de ani in domeniul social, declara ”razboi” Autoritatilor care gestioneaza Fondul Social European in Romania, care una promit, alta comit! Categoric, nu mai vrem să fim mintiti frumos, pentru ca… si noi, la randul nostru ajungem sa ”mintim” furnizorii, salariatii, iar minciuna creste, creste si uite asa riscam sa ne pierdem identitatea si credibilitatea construita prin munca, ambitie si muuulta pasiune.

Vorbim în cunoștință de cauză, că doar ”trăim pe propria piele” realitatea crudă în care se promite cu insistență rambursarea cheltuielilor aferente activităților surprinse în proiect, ne ciocnim zilnic cu blocaje financiare provocate de OIR-uri/Autoritati de Management/Ministere si … apoi ne mai miram de ce exista o fluctuatie atat de ridicata in randul personalului care lucreaza pe POSDRU si de ce investiția în dezvoltarea resursele umane (obiectiv primordial al acestui program) nu prea dă roade de ”investitie”.

Din articolul mai sus amintit, aflam ca ”pentru plata facturilor catre beneficiarii proiectelor finantate prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au fost alocate fonduri in valoare de 450 milioane de lei”… si atunci de ce beneficiarii acestui program (printre care si noi, AHSR) nu ne bucuram de dreptul de a lucra cu banii astfel incat sa aducem o schimbare in bine, asa cum ne-am propus prin proiectele scrise cu minutiozitate in favoarea grupurilor defavorizate si, in consecinta, in favoarea intregii societati?!?

Da! Proiectul la care lucram acum este unul cu un tel frumos, prin care urmarim valorificarea potentialului socio-profesional al persoanelor cu dizabilitati, prin formarea profesionala si integrarea pe piata muncii a acestora, iar Autoritătile nu ne ”permit” sa-l finalizam.

Atentie! Acest mesaj este o reactie fireasca la nedreptatea impertinenta provocata de Autoritatile care ”gestioneaza” proiectele cofinanțate din F.S.E. prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si… trebuie tratat ca atare!

Cu considerație,

Echipa AHSR!