Categorii

Care sunt tipurile de arsuri si tratarea lor

Data publicarii: 16.12.2012 ora 10:12 PM


Dintre toate accidentele casnice ce pot avea loc printre cele mai dureroase se numara arsurile, iar durerea difera in functie de intensitatea acestora. Asa cum este foarte important sa stim ce trebuie facut in astfel de situatii, la fel de important este sa stim si ce sa nu facem cand astfel de accidente casnice se produc. Cei mai multi dintre noi comit erori inca din primele momente cand astfel de arsuri se produc, iar printre cele mai frecvente greseli se numara aplicarea de miere, albus de ou, sau imediat baga mana sub un jet de apa rece.

Arsurile sunt cauzate de actiunea caldurii impotriva tesuturilor pielii, la o temperatura ce depaseste 46 grade celsius.

Exista mai multe tipuri de arsuri ce pot aparea:

  • Arsuri chimice provocate de contactul pielii cu diverse baze sau diversi acizi
  • Arsurile termice sunt provocate de contactul dintre piele si diverse corpuri supraincalzite cum ar fi fierul de calcat, sau lichide fierbinti, flacari, vapori, etc…
  • Arsurile electrice sunt cunoscute sub denumirea de electrocutari
  • Arsuri provocate de radiatii, cel mai adesea provocate de radiatii solare si ultraviolete

Pacientii cu arsuri trebuie tratati asemeni celor ce sufera politraumatisme, acest lucru fiind necesar pentru ca pe langa leziunile pielii pot insoti si grave disfunctii organice.

Direct proportional cu profunzimea leziunilor cauzate, in practica se pot intalni patru tipuri de arsuri:

  • Arsurile de gradul intai sunt acelea care afecteaza doar stratul superficial al pielii. Se caracterizeaza prin inrosirea si inflamarea pielii fiind destul de dureroasa. Eritemul solar este un astfel de exemplu. Pentru tratarea lor se poate folosi o lotiune pe baza de aloe vera cum este cazul produsului Aloe First. Produsul este oferit de catre Forever Living, Aloe First avand la baza musetelul, tataneasa si aloe vera.
  • Arsurile de gradul doi afecteaza nu numai stratul superficial al pielii ci si dermul, iar in plus fata de arsurile de gradul intai apar si flictenele
  • Arsurile de gradul trei provoaca distrugerea terminatiilor nervoase, din acest motiv si durerea este mai putin intensa, pielea este alba cu flictene
  • Arsurile de gradut patru provoaca distrugerea tuturor traturilor ale pielii, instalandu-se necroza, crustele negre, iar tesuturile sunt complet carbonizate. Tratamentul se face numai in clinici specializate, de catre personal specializat, iar adesea este nevoie de operatii chirurgicale complexe pentru a indeparta arsura.