Categorii

Peste 300 de participanti, 21 de speakeri, 9 sesiuni de dezbatere; A II-a Conferinta Actualitati in Hipertensiunea Arteriala

Data publicarii: 27.11.2012 ora 04:11 PM


Problematica hipertensiunii arteriale a atras interesul a peste 300 de medici cardiologi, internisti, diabetologi si medici de familie, care au fost prezenti la lucrarile Conferintei Actualitati in Hipertensiunea Arteriala, editia a II-a.

Manifestarea a fost organizata de Societatea Romana de Hipertensiune si a reunit 21 de speakeri reputati care au prezentat in fata audientei, in cele 9 sesiuni de dezbatere, cele mai noi informatii privind tratamentul hipertensiunii arteriale, in asociere cu alte afectiuni. Evenimentul a fost structurat in prezentari de cazuri clinice, comentate si discutate intr-un mod interactiv de speakeri si participanti.

“Consider ca sub toate aspectele, manifestarea a fost un succes. Pe de o parte, sub aspect ştiintific, aceasta structura de prezentari de cazuri si apoi comentarii din partea expertilor a fost deosebit de bine realizate, cu o documentare foarte detaliata, cu actualizarea tuturor datelor in problema abordata. Apoi, sub aspectul participarii, nu numai ca numarul de participanti a fost mare, dar ei au fost implicati activ in discutii”, a declarat prof.univ.dr. Maria Dorobantu, presedinte Societatea Romana de Hipertensiune.

In deschiderea evenimentului au fost prezentate ultimele date cu privire la Variabilitatea tensiunii arteriale si riscul cardiovascular de catre prof. univ. dr. Maria Dorobantu, iar prof. univ. dr. Eduard Apetrei a dezbatut asocieri relevante in cazul Hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat. In aceeasi nota, prof. univ. dr. Ion Bruckner a abordat subiectul Hipertensiunea arteriala si afectarea vasculara cerebrala.

In continuare, sesiunile stiintifice au avut un caracter interactiv, fiind compuse din prezentari de cazuri clinice, urmate de recomandari medicale regasite in ghidurile actuale de hipertensiune arterială, dar si de o sesiune de dezbateri.
Prima sesiune, Tratamentul HTA la varstnici, moderata de prof. univ. dr. Carmen Ginghina, a fost sustinuta de catre dr. Adrian Mereuta si prof. univ. dr. Doina Dimulescu. Prof. univ. dr. Mircea Cinteza a moderat sesiunea HTA rezistenta la tratament, in cadrul careia dr. Roxana Darabont si prof. univ. dr. Carmen Ginghina au prezentat cazurile clinice pregatite si au oferit recomandarile existente in ghiduri pe acest subiect. Dr. Elisabeta Badila si prof. univ. dr. Marius Vintila au prezentat metodele de Evaluare si Tratament ale HTA perioperator, sesiune ce l-a avut ca moderator pe prof. univ. dr. Dan Tulbure.

Dr. Adriana Gurghean si prof. univ. dr. Tiberiu Nanea au discutat in a doua parte a manifestarii despre Hipertensiunea arteriala si bolile aortei, in cadrul sesiunii moderate de prof. univ. dr. Catalina Arsenescu. Prof. univ. dr. Daniela Bartos si conf. univ. dr. Serban Balanescu au moderat sesiunea Hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca, sustinuta si dezbatuta de conf. univ. dr. Katalin Babes si de conf. univ.dr. Serban Balanescu.

In ultima parte a evenimentului, au fost prezentate doua subiecte controversate din punct de vedere al problemelor pe care le ridica hipertensiunea arteriala. O astfel de sesiune a fost Sarcina si Hipertensiunea Arteriala, prezentata de dr. Mihaela Rugina si de prof. univ. dr. Mircea Cinteza si moderata de prof. univ. dr. Crina Sinescu si prof. univ. dr. Ion Bruckner. Ultima sesiune stiintifica a fost Hipertensiunea arteriala si efortul fizic, moderata de prof.univ.dr. Marius Vintilă si sustinuta de dr. Daniel Gherasim si de conf. univ. dr. Florin Mitu.

“Faptul ca am avut un numar atat de mare de participanti spune foarte multe despre acest eveniment. Lumea medicala: medicii de familie, medicii internisti, dar si cardiologii au nevoie de astfel de intalniri. Am acordat o importanta deosebita discutiilor, care au antrenat participantii doritori sa interactioneze pe baza comentariilor profesionistilor”, a declarat prof. univ. dr. Eduard Apetrei, coodonatorul stiintific al evenimentului.

A doua editie a Conferintei Actualitati in Hipertensiunea Arteriala a fost organizata stiintific de Societatea Romana de Hipertensiune. Managementul evenimentului a fost asigurat de Sanatatea Press Group.

Partener Principal al celei de-a doua editii a Conferintei Actualitati în Hipertensiunea Arteriala a fost : Pfizer Cardiology
Parteneri: Astra Zeneca, Servier, Terapia Ranbaxy, Zentiva