Categorii

Organizatia Mondiala a Sanatatii: Bolile cronice netransmisibile – “Ucigasii” secolului XXI; Al doilea Congres National Bolile Cronice Netransmisibile

Data publicarii: 22.11.2012 ora 05:11 PM


Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile cronice netransmisibile (bolile cardiovasculare si cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul si bolile pulmonare cronice), inregistreaza la nivel mondial cea mai mare rata de mortalitate, provocand peste 63% din decesele anuale. Din cele 36 de milioane de persoane care mor in fiecare an din cauza bolilor cronice netransmisibile, 14 milioane au varsta sub 70 de ani, iar 80 % dintre cazuri au loc în tarile dezvoltate.

Sub amenintarea acestei probleme mondiale de sanatate, cu impact socio-economic major, la inceputul lunii noiembrie 2012, statele membre ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii au stabilit o agenda comuna de combatere a celor mai frecvente boli cronice netransmisibile. Astfel, scopul intalnirii membrilor OMS a vizat adoptarea unor actiuni orientate, multisectoriale si interstatale, obiectivul principal stabilit la nivel global fiind acela de a reduce cu 25% numarul deceselor premature cauzate de bolile cronice netransmisibile, pana in anul 2025.

Bolile cronice netransmisibile pot fi prevenite, iar impactul lor poate fi redus in mod semnificativ: acesta este mesajul pe care OMS doreste sa il raspandeasca in lume. In acord cu dezbaterile de la nivel mondial si in semn de cooperare internationala, la Bucuresti, in perioada 1- 2 februarie 2013, se va desfasura al doilea Congres National Bolile Cronice Netransmisibile, sub egida Academiei Romane.

„Amenintarea bolilor cronice netransmisibile a ajuns la cote alarmante, de aceea trebuie sa luam atitudine in fata acestei provocari. Monitorizarea pacientilor cu boli cronice netransmisibile, informarea medicilor specialisti despre cum putem combate aceste afectiuni si cum putem adopta un management eficient pentru controlul lor constituie o prioritate. Al doilea Congres National Bolile Cronice Netransmisibile reprezinta o aliniere a societatii medicale romanesti la strategia mondiala de lupta impotriva bolilor cronice netransmisibile. Dupa succesul primei editii, unde s-a inregistrat un numar mare de participanti, sunt convins ca interesul medicilor va fi si mai mare pentru oferta stiintifica pe care le-o propunem la aceasta editie”, a declarat presedintele conferintei, prof.univ.dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.

Unii dintre cei mai reputati specialisti vor prezenta in cadrul evenimentului cele mai noi informatii cu privire la metodele de preventie, monitorizare si control al celor mai frecvente boli cronice netransmisibile. Evenimentul isi propune sa initieze o actiune de cooperare si coordonare a tuturor specializarilor implicate in patologia bolilor cronice netransmisibile, avand in vedere ca multe dintre acestea au la baza factori de risc comuni.

“Cele mai recente statistici furnizate de International Diabetes Federation, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, in 2012, arata o situatie din ce in ce mai ingrijoratoare: la nivel mondial exista 371 de milioane de persoane cu diabet, in Romania 1.500.000 de oameni sufera de aceasta afectiune, iar cifrele continua sa creasca. Din pacate, multi nici nu stiu ca sufera de diabet. Sunt necesare actiuni concrete din partea tuturor actorilor implicati in problematica bolilor cronice netransmisibile, iar a doua editie a acestui congres prestigios reprezinta un moment oportun de dezbatere si informare intre specialisti”, a declarat prof.univ.dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

“Afectiunile pulmonare cronice se numara, de asemenea, printre bolile cronice netransmisibile cu cel mai mare impact social si economic. Dorim sa dezbatem in aceasta a doua editie a congresului, problematica celor mai frecvente afectiuni pulmonare cronice si sa dezvoltam strategii si mecanisme eficiente pentru combaterea acestora”, a declarat prof.univ.dr. Florin Mihaltan, presedintele interimar al Societatii Romane de Pneumologie.

“Hipertensiunea arteriala reprezinta principalul factor de risc pentru ateroscleroza, avand contributia cea mai importanta la cresterea morbi-mortalitatii cardiovasculare. In Romania, prevalenta hipertensiunii este inca foarte mare, de 40%, desi numarul persoanelor care se trateaza si isi mentin sub control afectiunea este in crestere (25%). Cu toate acestea, suntem departe de ceea ce inseamna media europeana. De aceea, orice demers initiat in favoarea preventiei si controlului acestei afectiuni este benefic in primul rand pentru pacienti”, a declarat prof.univ.dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.

”Ma bucur sa particip si anul acesta la Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile. Institutul Oncologic Prof.dr. Ion Chiricuță din Cluj Napoca a fost partener inca de la prima editie, deoarece aceasta manifestare reprezinta un bun prilej de a puncta problematica oncologiei in Romania”, a declarat dr. Patriciu Achimas, manager Institutul Oncologic Prof.dr. Ion Chiricuta din Cluj Napoca.
Problematica oncologiei in Romania va fi dezbatuta si de sef lucr. dr. Ovidiu Coza, in calitate de presedinte al Societatii Romane de Radioterapie si Oncologie Medicala.
Al doilea Congres National Bolile Cronice Netransmisibile, cea mai importanta manifestare care reuneste „afectiunile secolului XXI” se va desfasura pe parcursul a doua zile, timp in care medicii participanti vor cunoaste o abordare inedita a celor patru categorii de afectiuni: boli cardio si cerebrovasculare, diabetul si obezitatea, bolile pulmonare, astmul si cancerul, din perspectiva directiilor globale de preventie si control.

In egala masura, manifestarea isi propune sa devina o sursa de informare de referinta pentru medicii specialisti ai fiecarei afectiuni vizate, dar si pentru medicii de familie si medicii rezidenti.
Co-presedintii celui de-al doilea Congres Bolile Cronice Netransmisibile sunt: acad.Maya Simionescu, director Institutul de Biologie si Patologie Celulara „N.Simionescu” si prof.univ.dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.

Al doilea Congres National Bolile Cronice Netransmisibile este o manifestare organizata stiintific sub egida Academiei Romane.
Parteneri stiintifici:
Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Societatea Romana de Pneumologie
Societatea Romana de Hipertensiune
Societatea Romana de Radioterapie si Oncologie Medicala
Societatea de Neuropatie Diabetica
Societatea Romana de Nefrologie

Managementul evenimentului este asigurat de Sanatatea Press Group.

Evenimentul va fi creditat cu puncte EMC. Inscrierile la al doilea Congres National Bolile Cronice Netransmisibile se fac pe site-ul evenimentului: www.bolicronice-netransmisibile.ro, in limita locurilor disponibile.

PR & Comunicare:
Sanatatea Press Group
Cornelia Tone, comunicare@sanatateapress.ro, 0733.011.104