Categorii

Rolul Politei de Asigurare RCA

Data publicarii: 19.11.2012 ora 05:11 PM


RCA-ul este polita de asigurare indispensabila pentru soferul unui automobil inmatriculat in Romania. Fara a avea incheiata o astfel de polita de asigurare niciun sofer nu poate circula in mod legal pe soselele din Romania. Acest lucru este relevat si de faptul ca daca sunteti surprins de catre organele Politiei Rutiere din Romania circuland fara o astfel de polita de asigurare  puteti fi amendat cu o suma care variaza intre 1000 si 2000 de lei. In cazul in care provocati un accident de circulatie din care rezulta pagube de natura materiala sau in urma caruia exista persoane vatamate corporal sau decedate, daca nu aveti polita de asigurare RCA valabila va trebui sa suportati din propriul buzunar suma de bani la care se ridica valoarea despagubirilor datorate tertelor prejudiciate in respectivul accident de circulatie.

Pentru a evita o astfel de situatie neplacuta este indicat (si obligatoriu prin lege) sa incheiati o polita de asigurare RCA, indiferent de compania de asigurari autorizata unde alegeti sa faceti acest lucru. Cele mai bune tarife pentru RCA-ul masinii tale le vei gasi comparand preturile oferite de diferite companii de asigurari.

Prin intermediul politei de asigurare RCA se primesc despagubiri in caz de:

– avariere accidentala a automobilelor tertelor persoane;

– alte pierderi de natura materiala suferite de catre tertele persoane;

– vatamare corporala a tertelor persoane;

– decesul tertelor persoane.

Cand incheiati polita de asigurare RCA se aplica inevitabil sistemul bonus-malus prin intermediul caruia se ia in calcul istoricul la volan al tertelor persoane. Astfel ca, in cazul in care in trecut ati provocat cel putin un accident de circulatie va trebui sa platiti in plus pentru polita de asigurare respectiva chiar si cu 200% mai mult. De asemenea, in caz contrar, veti putea beneficia de polite de asigurare mai ieftine chiar si cu 50% fata de valoarea pe care ati plati-o in mod normal pentru respectiva polita de asigurare.