Categorii

Campania Nationala Controleaza-ti Diabetul 2012, editia Oradea

Data publicarii: 08.11.2012 ora 06:11 PM


Federatia Internationala de Diabet atentioneaza: daca nu se vor lua masuri rapide, o persoana din 10 va avea diabet pana in 2030! Pentru a veni in intampinarea acestei avertizari, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ia atitudine: Campania Nationala Controleaza-ti Diabetul, editia Oradea.

Campania Nationala Controleaza-ti Diabetul isi propune informarea si educarea publicului larg cu privire la importanta preventiei diabetului, precum si asupra controlului eficient al diabetului si imbunatatirea stilului de viata pentru persoanele afectate de aceasta boala. De asemenea, campania vizeaza implicarea specialistilor, autoritatilor si mass-media in propagarea mesajului de alarma cu privire la incidenta si prevalenta crescuta a cazurilor de diabet in Romania.

Ajunsa la a treia editie, Campania Nationala Controleaza-ti Diabetul cuprinde activitati destinate atat publicului larg, cat si profesionistilor din domeniul medical.

In privinta manifestarilor pentru publicul larg, in zilele de 10 si 11 noiembrie, oradenii isi vor putea testa gratuit glicemia si hemoglobina glicozilata la cortul special amenajat pe Calea Republicii, in fata Magazinului Crisul, in intervalul orar 10.00 – 16.00. Zilele de 12 si 13 noiembrie sunt dedicate educatiei in diabet si vor cuprinde videoproiectii educative prezentate in scoli din Oradea unde vor rula sfaturi referitoare la preventia diabetului.

Autoritatile din Municipiul Oradea au luat atitudine si s-au alaturat Campaniei Nationale Controleaza-ti Diabetul. Cu ajutorul Regiei Autonome de Transport Local Oradea, incepand din luna noiembrie, oradenii vor avea posibilitatea de a calatori cu doua mijloace de transport in comun, care vor fi colantate cu mesajul campaniei: Controleaza-ti diabetul –  In cazul diabetului educatia inseamna preventie si control! In acest mod, populatia va fi expusa in mod direct mesajului campaniei, in incercarea de a constientiza importanta preventiei si controlului diabetului.

In debutul Campaniei Nationale Controleaza-ti Diabetul, editia Oradea, va fi organizata Gala de Excelenta ”Educatie si Preventie in Diabet”. Manifestarea este dedicata persoanelor care zi de zi lupta cu aceasta afectiune si care au avut o contributie majora la cresterea calitatii vietii persoanelor care sufera de diabet zaharat.

Campania Nationala Controleaza-ti Diabetul are si o componenta destinata educatiei continue a medicilor. Astfel, sambata, 10 noiembrie, nume mari din diabetologia romaneasca participa la un simpozion stiintific de inalt nivel, unde va fi dezbatuta problematica diabetului zaharat in Romania si vor fi prezentate cele mai noi informatii din domeniu. Evenimentul va avea loc la Hotel Ramada Oradea, in intervalul orar 09.00 – 18.00.

Ziua Mondiala a Diabetului va fi marcata pe data de 14 noiembrie in cadrul Campaniei Nationale Controleaza-ti Diabetul 2012 printr-o serie de actiuni care aduc in prim plan simbolurile luptei impotriva acestei maladii atat de raspandite. Conferinta de presa organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului va avea loc pe 14 noiembrie, ora 11.00, la Primaria Municipiului Oradea.

Tot pe 14 noiembrie, de Ziua Mondiala a Diabetului, la Lotus Shopping Center, ora 17.00, se va desfasura o manifestare surpriza, care are drept tema centrala cercul albastruemblema Zilei Mondiale a Diabetului. In cursul serii, Primaria Municipiului Oradea va fi iluminata in albastru, un alt simbol al acestei zile care marcheaza un semn de solidaritate pentru milioanele de oameni din intreaga lume care sufera de diabet.

Compania Nationala Controleaza-ti Diabetul, editia Oradea, este organizata de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, in parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Oradea. Partenerii stiintifici ai evenimentului sunt Asociatia Romana de Educatie in Diabet si Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Pe plan local, manifestarea este sustinuta de catre Primaria Municipiului Oradea.