Categorii

Terenurile intravilane s-au ieftinit cu aproape 80% în ultimii patru ani, iar cumpărătorii caută suprafeţe mici

Data publicarii: 29.10.2012 ora 10:10 AM


Terenurile au fost, de departe, cel mai lovit segment al pieţei imobiliare. Încă de la debutul crizei, vânzările au fost puternic afectate, ceea ce a dus la o scădere bruscă a preţului. În prezent, cumpărătorii preferă terenuri cu suprafeţe cuprinse între 250 şi 500 mp, având un preţ ce variază între 15.000 şi 50.000 euro. Se caută, în general, loturile situate în intravilan, în primul plan, potrivite pentru construirea unei locuinţe unifamiliale, reiese din datele portalului imobiliar IMOPEDIA.ro.

 

77% dintre cei interesaţi de achiziţia unui teren în Bucureşti sau în localităţile învecinate caută loturi intravilane, restul alegând loturi extravilane.

 

În ceea ce priveşte bugetul de achiziţie, mai mult de jumătate dintre utilizatorii portalului IMOPEDIA.ro sunt dispuşi să plătească sume cuprinse între 15.000 şi 50.000 euro pentru un teren, în timp ce 21% aleg loturi ce au un preţ de până în 15.000 euro. Terenurile care costă între 50.000 şi 150.000 euro atrag doar 19% dintre vizitatorii online ai site-ului, iar cele cu valori de peste 150.000 euro sunt căutate de numai 5% dintre vizitatori.

 

Referitor la dimensiunile terenurilor, 59% dintre vizitatori accesează anunţuri ale terenurilor cu suprafeţe cuprinse între 250 şi 500 mp, numai 22% dintre ei fiind interesaţi de parcele între 500 – 1.000 mp şi 19% de suprafeţe de peste 1000 mp” declară Răzvan Muntean, General Manager IMOPEDIA.ro.

 

Preţul terenurilor extravilane a scăzut cu peste 90%

 

Conform studiului realizat de portalul imobiliar IMOPEDIA.ro, valoarea terenurilor din Bucureşti a scăzut anul acesta cu 48% până la 77%  faţă de 2008. Cele mai mari diferenţe de preţ au fost înregistrate pentru terenurile aflate în apropierea Centurii de Vest şi de Sud a Capitalei. În aceste zone, metrul pătrat s-a ieftinit cu 77%, respectiv 75%, comparativ cu anul 2008.

 

Scăderi semnificative de preţ s-au înregistrat şi în alte zone ale Bucureştiului: loturile din Bucureştii Noi se vând la jumătate de preţ faţă de 2008, zona Centurii de Nord s-a ieftinit cu până la 65%, iar pentru terenurile din zona Şoselei Alexandriei se plăteşte anul acesta cu 69%  mai puţin decât acum patru ani.

 

Pentru loturile de teren situate în primul plan în zona Prelungirea Ghencea, preţul a scăzut în ultimii patru ani, în medie, cu 63% şi cu aproximativ 55% în Giurgiului. În zona Pantelimon şi Olteniţei, sunt scoate acum la vânzare terenuri la valori cu 54% mai mici decât în 2008.

 

Pentru loturile de teren disponibile în Popeşti Leordeni în prim plan, a fost înregistrată o scădere a preţului cu până la 63% faţă de 2008, iar pentru cele din Domneşti, datele arată o ieftinire de până la 69%.

 

Ieftiniri mult mai mari se observă în cazul terenurilor extravilane din afara Capitalei unde preţul a scăzut şi cu 94%.

 

„Terenurile intravilane sunt cele mai căutate în această perioadă. Cei mai mulţi dintre cei care le cumpără sunt utilizatori finali care urmăresc ridicarea unei construcţii la scurt timp de la achiziţie. Terenurile extravilane rămân însă pariul momentului, ele fiind o adevărată oportunitate pentru cei dispuşi să investească în ele. Spun asta pentru că acest segment de piaţă a înregistrat scăderi de preţ extrem de mari”, a conchide Răzvan Muntean, General Manager IMOPEDIA.ro.

 

IMOPEDIA este un centru de informare şi de ofertare imobiliară, dedicat atât agenţiilor imobiliare, cât şi tuturor persoanelor interesate de domeniul imobiliar. În calitatea sa de principal furnizor de informaţii pe piaţa românească de real estate, IMOPEDIA a dezvoltat o familie de site-uri si secţiuni, care acoperă toate nevoile de informare ale clienţilor: IMOPEDIA.ro găzduieşte secţiunea de oferte imobiliare actualizată constant direct de la sediul agenţiilor imobiliare, secţiunea MEDIA.IMOPEDIA.RO, cu cele mai importante ştiri, comunicate imobiliare, evenimente imobiliare şi analize imobiliare la zi, BLOG.IMOPEDIA.ro – cel mai interactiv blog imobiliar, GHID.IMOPEDIA.ro – un detaliat şi amplu ghid imobiliare, secţiunea Proiecte Imobiliare şi lista cu Imobile Instabile.