Categorii

Tehnici de negociere in afaceri

Data publicarii: 29.10.2012 ora 09:10 PM


Negocierea poate fi definita ca procesul prin care indivizii care au viziuni diferite asupra aceluiasi subiect gasesc formule constructive de a ajunge la un punct de vedere comun si a continua in armonie. Abilitatea ta de a negocia este un factor care iti influenteaza puternic viata. In afaceri, negocierea este arta care iti poate asigura succesul, pentru a te ajuta sa vinzi mai multe produse, safaci mai multe sponsorizari si  sa-ti influentezi pozitiv echipa.

Exista o teorie care spune ca un produs sau serviciu nu are o valoare in sine – valoarea sa este data de perceptie, de utilitatea pe care o regaseste in acel lucru cel care e dispus sa plateasca. Ce ai putea face cu o bancnota de 500 de euro pe o insula pustie? N-ar avea nicio valoare. In schimb, daca te afli intr-o piata europeana, in schimbul ei poti primi o gramada de produse. Cu alte cuvinte, situatii diferite dau valori diferite aceluiasi produs, asa cum oameni diferiti sau momente diferite in timp pot influenta valoarea perceputa asupra unui lucru.

Intreaba-te, de exemplu, cumeste privita propunerea de a dezvolta oafacere de catre un individ angajat, in plina activitate, fata de unul care tocmai a fost disponibilizat, deoarece compania la care lucra a dat faliment. Valoarea perceputa diferit de persoane diferite asupra aceluiasi lucru este motivul pentru care se ajunge la negociere. Iar in viata si in afaceri, totul este negociabil. Un bun negociator cauta si gaseste oportunitati de a-si exersa si dezvolta aceasta abilitate in tot ceea ce face. Incepe dimineata cand, poate, trebuie sa-si convinga copiii sa se trezeasca la timp pentru a ajunge la scoala, continua cu treburile zilnice – de exemplu distribuirea sarcinilor in casa – si merge pana la activitatea profesionala sau achizitiile personale.

Pentru a intra intr-o negociere fara a fi tensionat sau stresat, aceasta trebuie perceputa ca un joc. Este un joc cu cateva reguli, in care cel mai abil castiga. In acest joc trebuie sa intri fara vanitate, fara mandrie. Suntem conditionati, din pacate, sa depindem de parerea celorlalti despre noi.Asta ne influenteaza mai mult decat ar trebui si este motivul pentru care majoritatea oamenilor nu intra intr-o negociere – le e frica sa nu fie refuzati si, astfel, sa li se lezeze orgoliul. Nu-ti fie frica sa negociezi! Care este cel mai rau lucru care ti se poate intampla? Sa fii refuzat. Iti afecteaza ego-ul? Daca da, nu vei fi un bun negociator.

Flexibilitatea si inovatia sunt arme ale negociatorului de succes. El nu se blocheaza intr-o pozitie fixa, cerand lucruri non-negociabile. Intelegand si pozitia celuilalt, el cauta in permanenta solutii noi si, poate, neobisnuite, pentru a ajunge la un punct de vedere comun. Atunci cand parerile celor doua parti implicate intr-o negociere nu sunt in concordanta, exista aproape intotdeauna o a treia alternativa ce va fi agreata de ambele parti, la care se poate ajunge cu rabdare, creativitate si efort de gandire.  Increderea este cheia de bolta a unei negocieri de succes. Altfel spus, onestitatea si abordarea directa sunt ingrediente fara de care nu se poate ajunge la un compromis. Nimeni nu va „cumpara”  oportunitatea de a intra in afacere pana nu te „cumpara” pe tine intai. De aceea, prezinta intotdeauna situatia ca una in care ambele parti au de castigat.

Onestitatea dezarmeaza, iar negocierea devine mai usoara. Este important ca, in urma negocierii, nimeni sa nu se simta dezavantajat sau manipulat, pentru ca apoi sa plece de acolo dezamagit. Este de preferat sa raspunzi cu rabdare si tact la toate intrebarile si sa-i lasi interlocutorului timp sa inteleaga avantajele oportunitatii pe care i-o prezinti.

Sursa: www.forever.com.ro