Categorii

Forţa Nouă: Era şi timpul pentru reducerea plafoanelor la plăţile în numerar!

Data publicarii: 08.10.2012 ora 05:10 PM


Experţii în economie şi fiscalitate ai grupării politice Forţa Nouă au decis, în urma analizării proiectului de OUG al Guvernului cu privire la reducerea plafoanelor pentru plăţile în numerar, să susţină din toate punctele de vedere această iniţiativă legislativă. Potrivit acestora, proiectul este unul binevenit şi îndelung aşteptat, întrucât va ajuta la creşterea veniturilor bugetare şi la orientarea unor resurse financiare suplimentare din proprietatea consumatorilor iraţionali către buna gestionare a organelor statului.
Membrii grupării susţin limitarea plăţilor în numerar tocmai pentru a putea supraveghea tranzacţiile comerciale mai bine şi a putea colecta impozite şi taxe (în special TVA) în cuantum mai ridicat. Este bine ştiut faptul că populaţia preferă adeseori să cumpere bunuri nefiscalizate, plătind doar costul lor efectiv, de comun acord cu vânzătorul şi evitând taxa pe valoare adăugată impusă de o terţă parte inexistentă în tranzacţie, statul.
“Problema în România este că cetăţenilor le este permis să cheltuie aproape 60% din veniturile pe care le realizează, dupa bunul lor plac, pe bunuri alese subiectiv de fiecare în parte care nu fac decât să sporească satisfacţia personală, în loc să contribuie la buzunarul colectiv, din care se revarsă bunăstarea, prin şcoli şi spitale de înaltă calitate, asistenţă socială aleasă, drumuri, canalizare, canale de irigaţii, diguri şi ale beneficii incuantificabile”, a declarat unul dintre economiştii Forţa Nouă.
Prin această măsură, creşterea numărului şi valorii cumulate a plăţilor realizate prin sistemul bancar va creşte considerabil, generând astfel venituri generoase pentru instituţiile financiare, atât de necesare pe timp de criză. Aceasta va reprezenta o adevărată gură de oxigen pentru bănci, costurile suplimentare neglijabile pentru plătitori reprezentând un ajutor binevenit şi meritat, mai ales pentru acelea care au probleme ca urmare a plasamentelor neinspirate din trecut. O dovadă incontestabilă a beneficiilor ce decurg din această măsură o reprezintă situaţia CEC Bank, care beneficiază lunar de pe urma plăţii pensiilor pe carduri CEC.
Mai mult, prin eliminarea posibilităţii de a accepta plăţi de valoare ridicată în numerar, vor fi evitate situaţiile de împrumuturi riscante între persoane fizice, precum şi riscul ca jucătorii să piardă sume însemnate la pariuri, ruletă sau bingo.
Propunerea Forţa Nouă este de a elimina, treptat, utilizarea numerarului în toate tranzacţiile, comerciale sau nu, precum şi convertirea în unităţi de cont bancar a bonurilor de masă şi a minutelor incluse din abonamentele la telefonie, precum şi subvenţionarea achiziţiei de POS-uri cu 110% din valoarea acestora: 100% pentru preţul aparatelor, iar 10% bonus de instalare. Credem cu tărie în faptul că, aplicate cu seriozitate şi profesionalism, aceste măsuri vor conduce la o colectivizare voluntară accelerată, mult mai dezirabilă decât una obligatorie, dificilă şi violentă.
De fapt, pentru toti cei care deja considera ca am dus rationamentul prea departe, trebuie să clarificăm ceva: faptul în sine că există evaziune fiscală se datorează atât consumatorilor, care aleg să nu plătească taxe, daca este posibil, cât şi vânzătorilor, care aleg să ocolească impozitarea pentru că altfel, afacerea lor nu ar fi îndeajuns de profitabilă pentru a fi continuată. Ambele tabere au de partea lor câteva argumente solide: în loc să utilizeze resursele proprii după bunul plac, maximizându-şi satisfacţia, ele sunt obligate să contribuie la bugetul unui stat care nu le oferă servicii de calitate în schimb. Atât timp cât taxele sunt numeroase şi ridicate, iar pensiile sunt minuscule, infrastructura este la pământ, educaţia şi sănătatea sunt ineficiente, justiţia şi poliţia sunt corupte, şamd, nu ne putem aştepta ca cetăţenii acestei ţări să accepte să contribuie la risipa organizată şi generalizată a banului public.

Cu stima,
Dan Nita
PR Coordonator
0723.546.935
dan.nita@fortanoua.ro

Forta Noua – Forta clasei de mijloc!
contact@fortanoua.ro
www.fortanoua.ro