Categorii

Alaptarea – un miracol al naturii

Data publicarii: 12.09.2012 ora 06:09 PM


Laptele matern este un lichid viu, cu componente care evolueaza pe parcursul alapatarii, mereu in schimbare si care se adapteaza fiecare etape de crestere a copilului. Alaptarea furnizeaza hrana ideala pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a sugarului.

Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii precizeaza ca “unicul si cel mai de pret aliment pentru perioada de nou-nascut si sugar este laptele matern. El reprezinta un dar al naturii, decisiv pentru supravietuirea speciei umane si nu numai. El a constituit de-a lungul timpului “aurul lichid” la fel de bun, cu ceeasi compozitie si cu aceeasi culoare, atat pentru cei bogati, cu “sange albastru” cat si pentru cei saraci.”

Ce este alaptarea optima?

  • Nou-nascutul trebuie sa primeasca san cat mai repede posbil dupa nastere, de preferat in prima ora;
  • Daca micutul se naste prin cezariana, trebuie pus la san de indata ce sanatatea mamei permite;
  • Alaptarea cat mai timpurie si mai frecventa conduce la instalarea mai rapida a secretiei lactate;
  • Alaptarea frecventa, inclusiv noaptea;
  • Alaptarea exclusiva pana la 5-6 luni de viata;
  • Mentinerea alimentatiei la san cat mai tarziu posibil, chiar pana la 2 ani.

Sugarul mic trebuie sa suga frecvent atat ziua cat si noaptea deoarece:

  • Laptele de mama este perfect adaptat pentru copil se digera usor si rapid, tocmai de aceea sugarul are nevoie de mese mai dese;
  • Mesele frecvente sunt necesare pentru a mentine o secretie lactata bogata a mamei;
  • Un copil trebuie pus la san de 8-12 ori in 24 ore, timp de 10-20 minute la fiecare san.

Alimentatia mamelor care alapteaza

Mamele care alapteaza trebuie sa manance un pic mai mult si mai sanatos ca de obicei. Mesele trebuie sa fie diversificate: produse lactate, alimente bogate in proteine, paine, legume si fructe. Nu exista ceva interzis pentru ea, dar totusi este de dorit sa nu bea alcool, sa evite cafeaua, ciocolata, condimentele, ceapa si usturoiul. Se contraindica fumatul si cura de slabire pe perioada alaptarii.

Primeste copilul destul lapte?

Da, daca are mai mult de 6 scutece ude in 24 de ore, are 4-6 scaune pe zi, copilul este multumit intre supturi, creste in greutate normal. De asemenea, mama simte sanii plini inainte de supt si mai moi dupa, aude cum inghite copilul in timpul suptului.

copiigeniali.ro