Categorii

Tradiţie şi folclor la Festivalul Brânzei şi al Ţuicii

Data publicarii: 30.08.2012 ora 06:08 PM


Weekend-ul trecut, ciobanii din Mărginimea Sibiului s-au îmbrăcat în straie de sărbătoare și s-au pregătit pentru o nouă ediţie a tradiţionalului Festival al Brânzei şi al Ţuicii, care are loc la Curmătura Ștezei, în apropiere de Rășinari.
Timp de două zile turiștii au putut gusta din celebrele brânzeturi de Sibiu, dar şi din mezelurile de casă, mierea sau dulciurile tradiţionale, expuse.
În cadrul zilei de duminică, la prânz, pe scena amplasată au urcat 12 persoane, în frunte cu primarul şi viceprimarul comunei, care au pregătit pentru cei care au trecut prin Rășinari, nu mai puțin de 24 de metri de bulz, preparat tradiţional cu mămăligă, brânză de burduf şi smântână, care a fost mai apoi împărțit participanților.
Programul a continuat cu organizarea seminarului cu tema ,,Dezvoltarea Zonei Mărginimea Sibiului” în colaborare cu Asociaţia GAL MĂRGINIMEA SIBIULUI – la Primaria Comunei Rasinari, dar și cu o demonstraţie dresaj a Centrului Chinologic Sibiu.
Artiștii au gustat din preparatele localnicilor și s-au fotografiat cu aceștia la standul Casa Mobila Simex, sponsorul oficial al evenimentului și un susținător de nădejde al tradițiilor și obiceiurilor românești. Compania producătoare de mobilă a prezentat în cadrul evenimentului obiecte de mobilier de o nobleţe aparte, în stilul clasic cu care ne-a obişnuit. Nu este de mirare faptul că interpreţii de muzică populară au ales să ofere autografe participanţilor la standul respectiv.
Ziua a continuat cu un program special oferit de cunoscuta interpretă Alina Pinca şi elevii Şcolii Populare de Artă ”Ilie Mincu” Sibiu, acompaniați de Ansamblul de Dansuri Populare PIETROASA, TIMIŞ. Invitatul special al festivalului a fost nimeni alta decât îndrăgita interpretă de folclor Mariana Anghel.
Seara s-a încheiat cu un recital oferit de cunoscutul interpret Vasile Conea, urmat de un foc de artificii, spre încântarea celor prezenți.