Categorii

Utilizari noi ale plantei aloe vera

Data publicarii: 01.08.2012 ora 08:08 AM


Despre aloe vera

Timp de mai multe secole, Aloe vera a fost folosita de oameni apartinand unor culturi diferite. Vechii greci, romanii, babilonienii, indienii si chinezii au folosit Aloe vera ca planta medicinala. De-a lungul anilor, Aloe vera (Aloinae) a fost denumita in mai multe feluri: Medicul Rapid, Bagheta Raiului, Planta Minune, Binecuvantarea Raiului, Planta Vietii. Botanistii au identificat cel putin 200-300 de varietati ale plantei Aloe vera. Dintre toate acestea, numai 5 si-au demonstrat beneficiile de natura medicala: Aloe barbadensis Miller, Aloe Perryi Baker, Aloe Ferox, Aloe Arborescens si Aloe Saponaria. Aloe Barbadensis Miller este cea mai des folosit?, dar si cea mai bogata in proprietati. Originara din Africa, ea creste acum in intreaga lume, in special in zonele cu clima uscata si calda.
Structura plantelor aloe este foarte asemanatoare. Aloe ajunge la maturitate in aproximativ patru ani, moment in care frunzele incep sa inmugureasca. De la un anumit punct aproape de varful plantei ele incep sa se ingusteze, iar frunzele prezinta spini moi la distanta de cativa centimetri unul de altul.
Aloe Barbadensis Miller are un ciclu de viata de aproximativ 12 ani.

Cine este Aloe Vera?

Aloe Barbadensis Miller, supranumita Aloe Vera, este o planta subtropicala din familia liliaceelor (ca si usturoiul, ceapa, crinul, laleaua, etc.). Ea este una din cele peste 250 de specii de aloe, binecunoscuta in multe tari pentru efectul sau terapeutic extraordinar, fiind
considerata de aceea ca un veritabil medicament natural. Denumirea de “aloe” provine de la cuvantul arab “aloeh” care inseamna in limba araba “seva cristalina si amara”, iar planta a fost utilizata inca din antichitate, fiind renumita pentru virtutile sale curative. Numele de Aloe Barbadensis Miller l-a primit dupa botanistul Miller care a descris pentru prima data planta aloe din insulele Barbados. Alti botanisti i-au dat numele de Aloe Vera Linné, Aloe Vera Lemarck. În comert Aloe Barbadensis Miller este cunoscuta sub numele de Aloe Vera, “vera” fiind cuvantul latin care inseamna “adevarata”, denumire ce se datoreaza efectului terapeutic foarte puternic. Desi nu este singura specie de aloe cu efecte curative, conform cu ultimele cercetari medicale in domeniu, Aloe Vera este specia cu cele mai puternice rezultate medicale.

Aloe Vera – un secret stravechi

Vechii egipteni o numeau “planta nemuririi” si o puneau printre darurile funerare inmormantate impreuna cu faraonii, pentru a asigura, chiar si dupa moarte, sanatate spiritului faraonului. Cu sute de ani in urma africanii agatau planta in manunchiuri deasupra usii pentru a alunga spiritele malefice. Medici celebri ai antichitatii si personalitati istorice remarcabile au fost fascinate de puterea curativa a acestei plante.
Prima atestare “documentara” a plantei miracol aloe vera o gasim incrustata in piatra pe o placuta descoperita intr-un mormant egiptean de acum 3500 de ani. Primul tratat medical antic care mentioneaza planta de aloe vera si efectele ei vindecatoare se numeste “Papyrus Ebers” si se estimeaza ca a fost redactat in jurul datei 1553-1550 i.d.H.

Aloe vera – o familie numeroasa

În botanica sunt enumerate pana acum peste 250 de specii de aloe. Dintre acestea, printre cele mai importante amintim:

– Aloe socotrina: Planta cu originea de pe insula Socotra, Yemenul de Sud, a fost mult timp cea mai raspandita specie de aloe. Datorita efectelor terapeutice considerate magice, negustorii arabi au comercializat-o peste tot, timp de secole, de pe malurile Marii Mediterane pana in China.

– Aloe africana: Aloe Africana a fost cultivata de fermierii olandezi si, pana la aparitia Aloei vera, a fost cea mai cautata specie de aloe din lume. A fost comercia-lizata sub forma de praf sau gel uscat.

– Aloe Vera: (Linné/Barbadensis Miller/Vulgaris). În secolul al XVII-lea negustorii britanici au derulat un comert de amploare, profitabil, bazat pe planta salbatica de pe insula Barbados. Efectul laxativ al frunzelor uscate era foarte apreciat. Exista doua specii de Aloe barbadensis, cea verde si cea albastra. Specia verde poate fi folosita in scopuri terapeutice doar dupa 4-5 ani, cea albastra, crescand mai repede, ajunge la maturitate la sfarsitul anului al treilea. Amandoua speciile au aproape aceleasi efecte terapeutice.

– Aloe ferox: Împreuna cu Aloe saponaria, este cea mai agreata specie de aloe a Estului Îndepartat. Consumarea aloei in viziunea japonezilor, chinezilor si taivanezilor este o placere deosebita. Se mananca cruda sau fiarta, miezul strecurat si condimentat se bea si se foloseste in scopuri terapeutice. Azi, japonezii sunt cei mai mari consumatori de aloe, in special de Aloe Vera si aloe Ferox.

– Aloe arborescens: În regiunile sudice, desertice ale fostei Uniuni Sovietice creste aceasta specie salbatica de aloe, care a fost in atentia cercetatorilor rusi si a pionierilor medicinei naturiste. Efectele terapeutice au fost descrise de profesorul oftalmolog Vladimir Filatov si de biologul Israel Bekhman.

O minune care dureaza numai doua zile

Aloe Vera contine un complex extraordinar de bogat de substante dar pentru inceput putem spune ca doua sunt cele mai importante:

– aloina, situata imediat sub coaja frunzei, un lichid galben laptos cu gust amar, folosit de secole ca laxativ (utilizat sub forma de praf)

– gelul de aloe vera, un lichid vascos situat in interiorul frunzelor.

Principalul dezavantaj care a facut ca folosirea aloei sa nu fie atat de raspandita pe cat este de eficienta in tratarea atator afectiuni, a fost instabilitatea accentuata a gelului extras din frunze. Dupa taierea unei frunze, sucul obtinut prin stoarcerea acesteia se oxideaza foarte rapid (daca nu este prelucrat in decurs de doua ore), pierzandu-si drastic din calitatile curative (aproximativ 95 % din principiile active sunt oxidate si atacate de microorganisme). Plantatie de aloe veraAcest fapt a facut ca utilizarea aloei sa fie limitata numai la zonele unde planta creste in mod natural. Cu toate acestea, traditiile diferitelor popoare mentioneaza efectul vindecator extraordinar al plantei de aloe si ofera metode empirice de conservare a principiilor active continute in planta. Dintre acestea mentionam medicina populara romaneasca care cunoaste un remediu naturist din aloe (varianta care creste in regiunea temperata) macerata in miere si vin, remediu folosit cu succes in numeroase afectiuni digestive si ca revitalizant in diferite tipuri de convalescente.

De la 2 ore la…4 ani

Gelul de aloe vera din interiorul frunzei este componenta cea mai activa si mai eficienta din punct de vedere medical a plantei, dar, in ciuda efectelor sale atat de spectaculoase, acest dar al naturii nu putea fi folosit decat de catre cei care aveau acces la aloe in stare proaspata, pentru ca nu se cunostea un procedeu eficient de conservare pentru o perioada mare de timp.

În urma a numeroase cercetari in mari institute ale lumii s-a constatat ca stoparea procesului oxidarii (si in consecinta pastrarea tuturor principiilor active din planta) se poate face prin adaugarea unor antioxidanti naturali, cum ar fi vitaminele naturale A, C si E. Gelul aloe vera este astfel stabilizat si rezista o perioada lunga de timp dupa recoltarea frunzei, pastrandu-si intacte toate calitatile terapeutice.

Întelegandu-se importanta terapeutica a gelului de aloe vera, oamenii de stiinta din secolul nostru au urmarit in ultimele decenii realizarea stabilizarii gelului de Aloe Vera, astfel ca el sa poata fi folosit pe scara larga de cat mai multi oameni.

Cercetarile in vederea obtinerii metodei de stabilizare a gelului au fost incununate de succes la sfarsitul anilor 1940 – inceputul anilor 1950 si, in consecinta, acesta a devenit din acel moment un bun de larg consum. Pana in 1968 au fost brevetate mai multe metode de stabilizare. Firma Aloe Vera of America a realizat doua brevete privind stabilizarea gelului de aloe vera numai prin metode strict naturale, fara aditivi sau conservanti chimici de sinteza. Aceasta firma a fost incorporata de Forever Living Products, care a mai brevetat ulterior alte doua metode de stabilizare. Aceste metode stau la baza obtinerii unui gel purificat si stabilizat 100%, cu termen de garantie care a crescut de la 2 ore la patru ani!