Categorii

Preţul chiriilor din staţiunile estivale continuă să scadă, iar turiştii au găsit metode ingenioase de a economisi

Data publicarii: 19.07.2012 ora 05:07 PM


Garsonierele şi apartamentele de la malul Mării Negre sunt, şi anul acesta, o soluţie de cazare pentru cei care aleg litoralul românesc. Tot mai mulţi turişti preferă să închirieze astfel de locuinţe pe perioade mai lungi, având avantajul unor tarife mai mici decât în cazul hotelurilor sau aparthotelurilor. Cât despre preţul chiriilor, acesta este în uşoară scădere faţă de vara anului trecut, arată cea mai recentă analiză IMOPEDIA.ro.

Studiul realizat de portalul imobiliar IMOPEDIA.ro arată că valoarea chiriei medii de anul acesta a scăzut cu 5 până la 35 euro faţă de cea de anul trecut. Cele mai mari diferenţe de preţ au fost înregistrate pentru apartamentele cu trei camere din Constanţa, Mangalia, Neptun şi Eforie Sud.

  • Valoarea chiriei medii în 2011 a fost de 350 euro pentru o locuinţă cu trei camere din Constanţa şi a scăzut vara aceasta la 325 euro;
  • În Mangalia, prețul de închiriere a coborât de la 250 euro anul trecut la 215 euro în 2012;
  • În Neptun, scăderea înregistrată este de la 375 euro la 355 euro;
  • În Eforie Sud, diferenţa este de 20 euro, de la 155 euro în 2011 la 135 euro anul acesta.

De remarcat este şi evoluţia preţului de închiriere a garsonierelor. În Constanța, chiria medie a scăzut constant în ultimii ani, de la 200 euro în 2009, la 165 euro în 2011 și 160 euro anul acesta. Cele mai scumpe garsoniere rămân cele din Mamaia, cu un preţ mediu în jurul a 255 euro/lună în această vară, majorat de la 245 euro/lună, cât era în 2011. Cele mai mici preţuri pot fi găsite în staţiunile cu un număr de turiști mai mic, precum Eforie Sud şi Costineşti. Anul acesta, în Eforie Sud, o garsonieră poate fi închiriată pentru una din lunile estivale cu numai 65 euro, în timp ce anul trecut  prețul era de aproximativ 75 euro, arată datele obţinute de IMOPEDIA.ro.

„Şi anul acesta, turiştii care aleg litoralul românesc au în vedere cazarea la particulari, orientându-se către garsoniere şi apartamente situate în zone uşor accesibile. Aş vrea să subliniez faptul că este vorba despre chiriile clasice, nu despre locuințele închiriate în regim hotelier. În cazul aparthotelurilor, vorbim de perioade mai scurte de închiriere şi tarife mai mari. Pentru a beneficia de un preț de închiriere mai mic, turiștii plătesc chiria în avans pe minimum trei luni. Apoi, în respectivele locuinţe, stau pe rând mai multe familii sau grupuri de prieteni şi împart valoarea chiriei”, declară Răzvan Muntean, manager general IMOPEDIA.ro.

Cele mai scumpe chirii sunt în Mamaia

În Eforie Sud, apartamentele cu două şi trei camere pot fi închiriate la acelaşi preţ, egalitate regăsită numai anul acesta,  cu diferenţe de preţ de 10 respectiv 20 euro faţă de anul trecut. În 2011, un apartament cu două camere în Eforie Sud putea fi închiriat în medie cu 145 euro, iar unul cu trei camere costa 155 euro/lună.

Conform datelor centralizate de IMOPEDIA.ro, a scăzut simțitor şi preţul chiriilor pentru apartamentele cu două camere din Constanţa (de la 235 euro în 2011 la 215 euro în 2012) sau Eforie Sud (de la 145 euro în 2011 la 135 euro anul acesta), însă celelalte staţiuni nu au înregistrat modificări semnificative ale preţurilor de închiriere pentru astfel de locuințe. Cele mai ridicate prețuri rămân în Mamaia, în jurul valorii de 310 euro/lună, departe de următoarele valori de numai 235 euro în Neptun şi 215 euro în Constanţa.

Pentru că Mamaia continuă să fie cea mai costisitoare staţiune românească, şi prețul de închiriere pentru apartamentele cu trei camere este cel mai ridicat de pe litoralul românesc. Astfel, pentru o locuință cu trei camere în plin sezon estival, un turist trebuie să plătească, în medie, în Mamaia aproximativ 450 euro/lună, valoare cu care poate achita lejer două luni în staţiuni mai puţin aglomerate, precum Mangalia (215 euro), Eforie Nord (165 euro) sau Costineşti (160 euro).

 

IMOPEDIA este un centru de informare şi de ofertare imobiliară, dedicat atât agenţiilor imobiliare, cât şi tuturor persoanelor interesate de domeniul imobiliar. În calitatea sa de principal furnizor de informaţii de pe piaţa românească de real estate, IMOPEDIA a dezvoltat o familie de site-uri si secţiuni, care acoperă toate nevoile de informare ale clienţilor: IMOPEDIA.ro găzduieşte secţiunea de oferte imobiliare actualizată constant direct de la sediul agenţiilor imobiliare, secţiunea MEDIA.IMOPEDIA.ro publică cele mai importante ştiri, comunicate imobiliare, evenimente şi analize imobiliare la zi, BLOG.IMOPEDIA.ro – cel mai interactiv blog imobiliar, GHID.IMOPEDIA.ro – un detaliat şi amplu ghid imobiliare, secţiunea PROIECTE IMOBILIARE şi lista cu IMOBILE INSTABILE.