Categorii

Urmatorul boom investitional din Romania – parcurile fotovoltaice

Data publicarii: 03.07.2012 ora 05:07 PM


Piata romaneasca de fotovoltaice este, in acest moment, o piata emergenta cu potential foarte mare de dezvoltare. La dezvoltarea acestei piete ajuta si directiva UE prin care Romania trebuie sa asigure 25% din productia de curent din surse regenerabile. Din acest motiv multi producatori si-au exprimat interesul pentru proiectele care ar putea fi dezvoltate aici.

“In Bulgaria, oamenii au inteles deja ca au nevoie de aceasta sursa de energie si ca nu este atat de inaccesibila. Romania este abia la inceput si piata se formeaza pas cu pas”, a declarat Johann Zintz, manager al Sun Technic Grup Ltd.

Sun Technic Grup, format din Sun Technic, Inoveco Energy, MPP New Energy GmbH si Berg Hybrid Circuits, detine in Bulgaria o cota de piata de 15%. Deasemeni, grupul a incheiat zilele trecute un contract pentru furnizarea echipamentelor si consultanta pentru un parc fotovoltaic de 30 MW.

Johann Zintz a adaugat ca grupul german este interesat sa dezvolte cat mai multe proiecte solare pornind de la 1 MW, precum si sa funizeze solutii si echipamente pentru proiecte de orice anvergura.

“Pe o piata cum e Romania, acum este momentul sa se faca investitii cat mai mari”, considera Johann Zintz.

Deocamdata, in Romania mai apare si problema schemelor de suport a investitiilor in producerea de energie regenerabile. “Singurul avantaj in Romania la momentul actual este incurajarea investtiilor prin bonurile verzi care se emit catre producatorii de energie regenerabila. Eu consider ca guvernul ar trebui sa se implice mai mult in sustinerea investitorilor in acest domeniu, mai ales pentru a putea atinge cota pe care o impune Uniunea Europeana”, declara Johann Zintz.

Potrivit datelor prezentate de OPCOM, la finalul primului trimestru al 2012, in Romania existau doar sase producatori de energie din sursa solara, cu o putere instalata de 2,14 MW. Spre deosebire de Romania, Bulgaria avea la sfarsitul anului 2011 aproximativ 30 MW instalati iar in Germania s-au instalat numai anul trecut 8000 MW din care 90% pe case si cladiri.