Categorii

ZIUA MONDIALĂ A LIMBII RROMANI

Data publicarii: 13.06.2012 ora 03:06 PM


Braila, 13 iunie 2012

Unitatea culturală a Centrului de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă – Regiunea Sud-Est, desfășoară în cadrul proiectului “Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă”, ID 62509, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale, domeniul major de intervenţie 6.2 – Îmbunătăţirea accesului şi participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii, beneficiar Asociația Pakiv România, activitatea culturală: ”Ziua Mondială a Limbii Rromani”.
Activitatea culturală marchează ziua de 16 iunie, sărbătorită în fiecare an de romii din întreaga lume ca fiind Ziua Limbii Rromani.
Limba rromani face parte din grupul indic, ramura indo-ariană a limbilor indo-europene, fiind similară cu limbi precum punjaba și hindi. În toată lumea, sunt aproximativ 4,8 milioane de vorbitori de rromani, țara cu cei mai mulți vorbitori fiind România (273.500 de persoane), urmată de Slovacia (253.943). În România, s-au făcut eforturi de standardizare a limbii rromani, rezultatul muncii lingvistului român Gheorghe Sarău, care a alcătuit o variantă purificată a limbii romani, folosită acum în învățământ.
În acest context, Unitatea culturală a Centrului de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă – Regiunea Sud-Est, invită persoanele interesate să participe la lecția deschisă dedicată limbii rromani ce va fi organizată la sediul Școlii Nikos Kazantzakis din strada Rubinelor nr.2, în data de 15 iunie 2012, începând cu orele 11.00. Participanți la acestă activitate vor fi profesori și elevi de etnie romă ce vor prezenta istoria limbii rromani, considerată un grup de dialecte și limbi conexe care cuprinde toţi membrii unui subgrup genetic unic.

Informaţii suplimentare:
Asociaţia Pakiv România
Sucursala Brăila
Telefon: 0239 610 621
Web: www.cis-rom.ro
E-mail: cispersudest@yahoo.com
Mardale-Ilie Cristian
Responsabil evenimente şi conferinţe
E-mail: mardale_cristian@yahoo.com