Categorii

La anvelope trebuie sa alegem dimensiuni corecte

Data publicarii: 31.05.2012 ora 01:05 PM


Probabil ca una dinte cele mai des intalnite greseli pe care soferii incepatori le fac atunci cand isi cumpara anvelope din piata auto, de pe internet sau din parcurile de dezmembrari auto este aceea de a nu cumpara dimensiuni corecte. Pe orice anvelopa o sa gasiti un cod care va indica dimensiunile si capacitatile ei. Ca sa intelegeti mai bine cititi urmatoarele randuri.

Pentru codul de pe anvelope 195/75 R16 avem urmatoarele semnificatii:

195 – Este latimea partii exterioare a anvelopei, cea care atinge soseaua in timpul mersului. Aceasta masuta este exprimata in milimetri.

75 – Este raportul peretelui lateral al anvelopei comparat cu latimea acesteia.

R – Radial

16 – Diametrul interior al anvelopei sau mai simplu spus, pe ce masura de janta trebuie montata. Aceasta masura este exprimata in inch.

Daca inaintea codului veti gasi inscriptionata litera P inseamna ca anvelopa este produsa pentru masini mici. In cazul in care gasiti literele LT, anvelopa este destinata folosirii ei pe camionete. Anvelopele pentru camionete sunt proiectate in asa fel incat sa poata suporta o greutate mai mare. Acestea nu sunt exclusiv pentru camionete, se pot monta si pe masini pick-up sau SUVuri, dar nu este neaparat nevoie de ele daca nu transportati incarcaturi mari. Cele mai intalnite sunt anvelopele  195 75 R16 si 225 75 R16.

Dupa acest cod puteti gasi, de exemplu, litera H. Aceasta este ratia de viteza atribuita anvelopei si marcheaza capacitatea ei de a dispersa sau de a preveni cresterea temperaturii. Temperatura ridicata a unui pneu este cel mai mare factor de uzura. Cu cat circulati cu viteza mai mare cu atat anvelopa se va inchinge mai tare. Daca ruleaza timp indelungat la temperatura ridicata, cresc sansele de cedare. Cand cumparati anvelope de la parcurile de dezmembrari auto, aceasta ratie de caldura reprezinta un risc, deoarece nu stiti daca proprietarul anterior a respectat-o si in ce masura este uzat cauciucul in aceasta privinta. Gradarea se face cu literele T, H si S in functie de viteza indicata cu care ar trebui sa circulati pentru a pastra calitatile anvelopei.

Indiferent de masurile lor, anvelopele sunt accesorii  ale masini care in buna conditie va pot oferi siguranta si confort, dar in cazul in care sunt uzate va pot pune viata in pericol. Dimensiunile anvelopelor pentru masina dumneavoastra le puteti gasi in cartea tehnica a acesteia. Verificati daca actualele anvelope corespund cu specificatiile din cartea tehnica a masinii, iar daca nu corespund, lucrul care trebuie facut este cumpararea unui alt set.  Este absoulut obligatorie respectarea dimensiunilor atunci cand vorbim despre anvelope 195 75 R16 sau alte cauciucuri destinate autocamioanelor si autoutilitarelor. Daca aveti putin noroc poate veti gasi sa le schimbati pe un set cu masura corecta.