Categorii

SFANTA SARA SI DEPORTAREA ROMILOR IN TRANSNISTRIA

Data publicarii: 22.05.2012 ora 02:05 PM


BRAILA, 22 MAI 2012

În luna mai 2012, Unitatea culturală a Centrului de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă – Regiunea Sud-Est, desfășoară în cadrul proiectului “Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă”, ID 62509, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale, domeniul major de intervenţie 6.2 – Îmbunătăţirea accesului şi participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii, beneficiar Asociația Pakiv România, două activități culturale: ”Sfânta Sara – protectoarea religioasă a romilor” și ”Ziua deportării romilor în Transnistria”.
Prima activitate culturală marchează începutul pelerinajului Sfintei Sara, organizat în fiecare an la 24 mai în portul Les Saintes Maries de la Mer din sudul Franței. Cu această ocazie, timp de două zile, în biserica orașului, casa statuetei Sara –la – Kali (Sfânta Sara, Fecioara Neagră) au loc procesiuni şi slujbe la care participă romi din toate părțile Europei.
A doua activitate culturală, comemorează 70 de ani de la decizia administrativă din 31 mai 1942, privind deportarea unui numar aproximativ de 25.000 de romi din România în Transnistria. Datorită condiţiilor de existenţă foarte dure din locurile de deportare, îndeosebi datorită foametei, frigului şi bolilor, circa 11 000 dintre deportaţi au murit. Supravieţuitorii s-au întors în ţară, în primăvara anului 1944, o dată cu retragerea din Transnistria a Armatei şi autorităţilor române.
În acest context, Unitatea culturală a Centrului de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă – Regiunea Sud-Est, invită persoanele interesate, să descopere începuturile creștinismului european al romilor și elementele marcante ale istoriei poporului rom în spațiul românesc, la sediul CISPER SE din strada Danubiului nr.4, în zilele de 25 și 31 mai 2012, între orele 9.00-17.00, unde vor avea loc prezentări de materiale informative, fotografii și filme documentare specifice evenimentelor marcate.

Informaţii suplimentare:
Asociaţia Pakiv România
Sucursala Brăila
Telefon: 0239 610 621
Web: www.cis-rom.ro
E-mail: cispersudest@yahoo.com
Mardale-Ilie Cristian
Responsabil evenimente şi conferinţe
E-mail: mardale_cristian@yahoo.com