Categorii

Modele de case cu acoperis plat

Data publicarii: 03.05.2012 ora 04:05 PM


Unul dintre elementele arhitecturii moderne ce devine tot mai popular in intreaga lume este acoperisul plat, pentru care opteaza cei care isi construiesc o locuinta atat din considerente estetice cat si din motive practice. Acoperisul plat poate fi folosit ca terasa pentru relaxare, poate fi adaptat pentru instalarea de panouri solare sau se poate amenaja o gradina.

Din istoria acoperisului plat

Ideea acoperisului plat este destul de veche si apartine cunoscutului arhitect francez Le Corbusier (1887 – 1965), cel care a introdus in arhitectura notiunea de « locuinta colectiva ». Arhitectii adepti ai modernismului au preluat ideea acoperisului plat, care li s-a parut interesanta si non-conformista. Multa vreme insa, acoperisul plat era folosit numai pentru cladirile de birouri si blocurile de locuinte. Erau foarte rare casele individuale cu o arhitectura non-conformista si cu acoperis plat.

In ultima vreme insa, acoperisul plat devine solutie avantajoasa, pentru ca ofera un spatiu care poate fi folosit in diverse moduri, de la sisteme de energie regenerabila, la spatiile verzi ce pot fi amenajate si care sunt atat de rare si de necesare in marile aglomerari urbane. Exista insa si arhitecti sau ingineri constructori care nu agreeaza foarte mult acest tip de acoperis, motivand ca favorizeaza infiltratiile de apa.

Cateva sfaturi de baza pentru amenajarea unui acoperis plat

Acoperisul plat poate fi facut din diferite materiale si este alcatuit din 3 straturi: un strat pentru asigurarea etanseitatii, un strat de beton sau alt material de constructie si un strat pentru filtrare. Intotdeauna trebuie sa rezervati un spatiu pentru instalarea sistemelor de izolatie. Pentru a permite apei sa se scurga, un acoperis nu trebuie sa fie perfect plat, astfel ca pentru suprafetele mici acesta va fi usor bombat, iar pentru acoperisurile de suprafata mare se face o panta de cel putin 5% cu cateva canale de evacuare.

In general, acoperisurile plate sunt folosite ca si terase, dar de foarte multe ori sunt amenajate ca si gradini, mai ales ca stratul vegetal asigura o buna izolatie termica si acustica. Intretinerea acestui strat vegetal nu necesita timp si costuri: doar curatarea frunzelor moarte si verficarea periodica a canalelor de evacuare sa nu fie blocate.

Daca locuinta se afla intr-o zona in care clima este favorabila pentru montarea de panouri solare, atunci acoperisul dumneavoastra va produce o parte din energia necesara functionarii caminului dumneavostra.

Concluzia finala este ca acoperisul plat ofera o serie de avantaje, si daca va decideti sa implementati aceasta solutie va recomandam sa apelati la un arhitect profesionist.