Categorii

Casa COSTA-FORU: Casa Ministrului Justiţiei din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza reanimă interesul investitorilor pentru casele unicat din Bucureşti

Data publicarii: 20.04.2012 ora 12:04 PM


Casa COSTA-FORU, de pe Aleea Dealul Mitropoliei, recent scoasă la vânzare de către proprietari, ar putea determina o reaşezare a oferteleor de preţ pentru vilele din Bucureşti. Piaţa vilelor de lux, care a suferit un puternic recul în ultimii ani, s-ar putea reorienta către vechile case boiereşti amplasate ultracentral, în detrimentul “palatelor” construite la periferia oraşului de noii milionari. Valorea conferită de stilistica arhitecturii, de amplasamentul convenabil şi chiar de prestigiul adăugat casei de elita societăţii româneşti care a locuit în aceste case, începe să fie intersantă pentru investitorii care caută nu doar o suprafaţă locativă mare, ci şi impozanţa şi confortul special al vechilor case boiereşti.

Casa COSTA-FORU, construită în 1894 de către C.G. Costa-Foru, Ministru al Justiţiei în timpul domniei lui A.I. Cuza, după planurile arhitectului francez J. E. D’ Alfonce de St. Omer, este una din puţinele casele boiereşti care se prezintă într-o stare foarte bună, cu o structură solidă, neafectată de cutremurele de pământ din ultimul secol. Intrarea pe piaţa imobiliară a acestei case ar putea reprezenta nu doar un punct de turnură pentru interesul dezvoltatorilor şi al “amatorilor” de case unicat, de prestigiu, ci chiar un subiect care ar pune în discuţie “sentimentul naţional”; aflată la doar 200 de metri de Palatul Patriarhiei, practic, în centrul ortodoxiei româneşti, casa boierească Costa-Foru are şi o valoare simbolică, semnificativă. Frecventată, de-a lungul timpului, de personalităţi din elita culturii româneşti, cum ar fi I. Slavici, Stefan O. Iosif, Gala Galaction, David Emmanuel, si, la alta generatie, Dimitrie Gusti, Mircea Vulcanescu, Dinu Noica, H. H. Stahl, si altii, casa Costa-Foru este astăzi nu doar o oprtunitate, ci şi un test de “românism” pentru dezvoltatorii români.