Categorii

Peste 100 de liceeni din Piatra Neamţ învaţă pentru o zi despre profesii alături de 15 profesionişti din companii şi instituţii.

Data publicarii: 15.04.2012 ora 09:04 PM


2-6 Aprilie –100 de elevi, clasele a XI-a şi a XII-a de la Colegiul Naţional de Informatică, din Piatra Neamţ au participat la programul de orientare profesională Job Shadow 2012, program internaţional derulat de organizaţia Junior Achievement România de zece ani.
Programul Job Shadow facilitează accesul elevilor la lumea reală a locurilor de muncă într-o economie de piaţă şi susţine implicarea companiilor şi a instituţiilor publice, de la manageri la
profesioniştii din departamente, în educaţia pentru orientare profesională a tinerilor. Programul încearcă să ofere tinerilor răspunsuri la întrebările: „Ce vreau să devin după ce termin şcoala?”, „Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”, iar companiilor la întrebările: „Cum vor fi viitorii angajaţi?”, „Cu ce cunoştinţe pleacă din şcoală?”, „Ce aşteptări au tinerii de la viitoarea lor carieră?”

Elevii petrec o zi la locul de muncă al părintelui (elevii din clasele I-X) sau într-o companie/instituţie locală (elevii din clasele XI-XII) pentru a înţelege responsabilităţile de la locul de muncă, abilităţile şi competenţele necesare pentru meseria respectivă şi pentru a asista angajatul la îndeplinirea activităţilor specifice postului pe care îl ocupă.

112 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a au stat pentru o zi „în umbra” unui profesionist dintr-un domeniu în care elevii şi-ar dori să lucreze. Cele mai cerute meserii anul acesta au fost : web developer, inginer system, agent call center romtelecom, expert mediu, operator back-office, administrator produse bancare ş.a.
Companiile şi instituţiile participante din Piatra Neamţ sunt: Infotec, Romtelecom, Agenţia de Protecţie a Mediului Neamţ, Raiffeisen Bank, Multiply, Service/magazin de piese Auto Ştefan şi Asociaţia de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale – Luceafărul, Neamţ.
„Şase dintre cele zece cele mai căutate joburi astăzi nici nu existau în 1999. Prin acest program internaţional de orientare profesională, elevii pot afla ce înseamnă să fii profesionist şi ce oportunităţi există pentru ei, în calitate de viitori absolvenţi” declară Daniela Staicu, Marketing & Communication Manager la Junior Achievement România.

“Programul Job Shadow Day a introdus tinerii în mediul de lucru al unei companii, le-a oferit experienţe practice şi modele de carieră profesională existente pe piaţa locală pentru a se putea orienta cu o mai mare uşurinţă în cariera profesională.” – prof. Dorina Mormocea, Colegiul Naţional de Informatică, Piatra Neamţ
„Job Shadow Day a fost o experienţă unică în care nu numai că am avut posibilitatea de a înţelege mai bine activitatea unei companii, dar am primit şi oferte de job-uri pentru vacanţă.” – Bogdan Timofte, Colegiul Naţional de Informatică, Piatra Neamţ
“Programul Job Shadow este realizat prin parteneriat (facilitat de JA) între mediul educaţional şi comunitatea de afaceri locală pentru familiarizarea tinerei generaţii cu piata forţei de muncă. Oportunitatea de a petrece o zi alături de un profesionist la locul de muncă al acestuia le permite elevilor sa exploreze şi înteleagă diverse opţiuni de carieră.” – voluntar Junior Achievement – Emilia Vasiliev-manager calitate INFOTEC.
“Am oferit oportunitatea elevilor sa invete cum se lucreaza la Centrul de Recuperare prin Terapie Ocupationala pentru Persoane cu Handicap, care prin serviciile oferite stimuleaza adaptarea persoanelor cu dizabilitati, dezvoltarea capacitatilor si potentialului propriu, posibilitatile de integrare sociala si pregatirea pentru integrarea in munca precum si schimbarea atitudinii comunitatii fata de problematica persoanei cu dizabilitati.” – Daniela Coman presedinte Asociatia de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale – Luceafarul, Neamt.
Aflat la a zecea ediţie în România, Job Shadow este un parteneriat internaţional între mediul educaţional şi comunitatea de afaceri pentru familiarizarea tinerei generaţii cu piaţa forţei de muncă. Programul are ca scop principal promovarea în rândul elevilor a unei mai bune înţelegeri a profesiei pe care o doresc şi a modului de funcţionare a unei companii. În acest an, în program participă peste 10.000 de elevi (7–19 ani) din 94 de oraşe şi localităţi*.
Coordonator local:
Prof. Mormocea Dorina, Colegiul Naţional de Informatică, Piatra Neamţ