Categorii

Preferintele bucurestenilor: apartamentele in blocurile noi

Data publicarii: 04.04.2012 ora 04:04 PM


Majoritatea celor interesati de cumpararea sau inchirierea unui apartament intr-un ansamblu rezidential din Bucuresti isi indreapta atentia in special spre apartamentele cu 2 camere, mai exact cele sub 80.000 euro. Nici cei care doresc sa inchirieze un apartament nou nu par a avea preferinte diferite, in top fiind tot apartamentele cu 2 camere de pana la 600 euro/luna.

Trendul pare sa se fi schimbat  pentru ca acum garsonierele se cauta mult mai putin fata de anii precedenti, atat de cei care vor sa cumpere dar si de cei care vor sa inchirieze. O explicatie ar putea fi faptul ca cel putin la inchiriere diferentele nu sunt foarte mari.

Spre exemplu, o garsoniera mobilata si utilata complet in ansamblul rezidential Asmita Gardens se inchiriaza cu 350-500 euro/luna, iar un apartament cu 2 camere in acelasi ansamblu cu 400-600 euro/luna. Diferenta de pret intre cele doua nu este foarte mare insa cea de suprafata si confort da.

Pentru acelasi ansamblu rezidential, raportul se pastreaza si la vanzari dat fiind faptul ca o garsoniera se vinde cu aprox 60.000 euro iar un apartament cu 2 camere nu depaseste 80.000 euro.

Scaderi semnificative se regasesc in randul celor care vor sa cumpere sau sa inchirieze o casa/vila -doar 8% respectiv 5% dintre cei interesati de proiecte rezidentiale noi vor un astfel de imobil.

Datorita crizei imobiliare oamenii s-au reorientat catre apartamentele mai mici, evident, la costuri mai mici. Totusi, in tot acest timp s-a inregistrat o crestere semnificativa pe piata inchirierilor de apartamente si mai ales, pentru apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale.

Daca vanzarile nu mai merg la fel de bine, se pare ca cei care au apartamente de inchiriat in Bucuresti prospera. Desi nivelul chiriilor nu mai este la fel cu cel din 2008, acestea par a fi ajuns intr-o oarecare stabilitate dar mai ales normalitate. Scaderea nivelului chiriilor in Bucuresti nu este peste tot egala. Spre exemplu, apartamentele din zona de nord a orasului inca se inchiriaza cu peste 800 euro/luna in timp ce acelasi tip de apartament in zona de sud nu poate fi inchiriat cu mai mult de 400 euro/luna. Asadar, zona de nord isi pastreaza suprematia v-a-v de restul zonelor din Bucuresti.