Categorii

CLUBUL PRIMARILOR semnatari ai Conventiei si-a desemnat AMBASADORII in cadrul Conferintei Anuale „Orase Energie Romania”

Data publicarii: 20.03.2012 ora 06:03 PM


Asociatia „Orase Energie Romania”/OER a lansat un nou concept denumit CLUBUL PRIMARILOR, adresat semnatarilor Conventiei Primarilor, concept deja implementat cu succes in Europa – Franta, Germania, Italia, Olanda, Suedia, Polonia, Slovacia, Bulgaria sau Austria.

Lansarea CLUBULUI PRIMARILOR s-a realizat in cadrul CONFERINTEI ANUALE OER, la Brasov, in data de 15 martie 2012, in prezenta Semnatarilor Conventiei Primarilor si a Structurilor de Suport in Romania. Pentru Clubul Primarilor s-au semnat deja 30 de adeziuni.

‹‹Ideea formarii unui Club al Primarilor porneste de la necesitatea reprezentarii nivelului local, cu toata problematica aferenta, in forurile de decizie privind politicile energetice si finantarea proiectelor din acest domeniu.›› – a declarat dna. Camelia Rata, Director Executiv OER.

Cu aceasta ocazie, Biroul Tehnic al OER care va coordona CLUBUL PRIMARILOR, a propus alegerea a 3 AMBASADORI, care sa poata reprezenta la nivel national si european o viziune comuna, coerenta, precum si punctul de vedere, contributiile si propunerile Semnatarilor Conventiei Primarilor din Romania.

‹‹AMBASADORUL CLUBULUI PRIMARILOR din Romania trebuie sa fie un factor de decizie politic (primar, viceprimar) care va reprezenta la nivel european autoritatile locale semnatare. In aceasta calitate, Ambasadorul Conventiei Primarilor trebuie sa cunoasca domeniul energiei la nivel local, sa fie dispus sa participe la sedintele Consiliului Director al Conventiei de la Bruxelles si sa fie reprezentant ales al unei municipalitati semnatare a Conventiei Primarilor.›› – declara dna. Camelia Rata, Director Executiv OER, inaintea lansarii acestei initiative.

In urma sustinerii candidaturii in fata Semnatarilor Conventiei Primarilor, cei 3 Ambasadori ai Clubului Primarilor in Romania au fost alesi, dupa cum urmeaza:
• Dl. OVIDIU-TEODOR CRETU, Primar al Municipiului Bistrita
• Dl. VIOREL ILIE, Primar al Municipiului Moinesti
• Dl. GHEORGHE CORIOLAN CIUHANDU, Primar al Municipiului Timisoara.
Cei 3 Ambasadori vor reprezenta in forurile nationale si europene, imaginea si viziunea comuna a Clubului Primarilor din Romania.

Pentru stimularea dezvoltarii initiativei „Conventia Primarilor” in Romania, OER face parte deja din consortiul proiectului „NET-COM” – Activitati in retea pentru Conventia Primarilor, finantat prin Intelligent Energy Europe, alaturi de alti 11 parteneri europeni. In cadrul acestui proiect, pentru a crea si disemina o viziune comuna si pentru a dezvolta prioritati similare de actiune in ceea ce priveste descentralizarea energetica si coeziunea teritoriala, OER a lansat si „Platforma Nationala de Dialog a Conventiei Primarilor din Romania”.

* * *
Despre OER. Asociatia „Orase Energie Romania” a fost infiintata in anul 1995, ca organizatie non-guvernamentala, non-profit, a municipiilor si oraselor din Romania, interesate de planificarea energetica. De la acea data, Asociatia s-a angajat in partajarea experientei si know-how-ului intre membrii sai, precum si in promovarea politicilor locale energetice eficiente, a tehnologiilor, echipamentelor si a surselor de energie regenerabile in randul membrilor.
OER – www.oer.ro, reuneste 31 de municipii,interesate de imbunatatirea eficientei energetice in serviciile publice urbane (incalzire, iluminat public, alimentare cu apa si gaz, colectarea, depozitarea si transportul deseurilor menajere etc.) si de promovarea surselor de energie regenerabile si a protectiei mediului.
Incepand cu anul 2009, reteaua OER este Structura Suport pentru municipalitatile din Romania, in ceea ce priveste „Conventia Primarilor”.

* * *
Despre „Conventia Primarilor”. Comisia Europeana a lansat in anul 2008 initiativa „Conventia Primarilor”, destinata oraselor si municipiilor de toate dimensiunile din Europa, cu scopul de a implica autoritatile locale si cetatenii in dezvoltarea si punerea in aplicare a politicii Uniunii Europene in domeniul energiei. Pactul reprezinta angajamentul oraselor semnatare de a depasi obiectivele UE de reducere a emisiilor de CO2 prin masuri de eficienta energetica, prin actiuni legate de energia provenita din surse regenerabile si prin transport curat (nepoluant).
Actulamente, „Conventia Primarilor” reuneste in jur de 3600 de semnatari de pe teritoriul Europei, din Romania fiind 63 de semnatari, dintre care 19 sunt membri ai retelei OER.

* * *
Contact OER:
Leea CATINCESCU
Specialist Relatii Publice
Tel./fax: 0268 474 209 / 0268 547 784
Email: leea.catincescu@abmee.ro
Web: www.oer.ro