Categorii

Voluntarii EcoChampions au desfasurat in Constanta un studiu privind implicarea cetatenilor in actiuni de voluntariat

Data publicarii: 19.03.2012 ora 08:03 PM


Echipele de elevi voluntari de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Şcoala nr. 29 „Mihai Viteazul”, Şcoala nr. 24 „Ion Jalea” au desfasurat in Constanta un studiu privind implicarea cetatenilor in actiuni de voluntariat. Sunt 3 din cele 10 cluburi de elevi din şcolile şi liceele din cadrul proiectului EcoChampions desfăşurat de Asociaţia Mai MultVerde şi Grupul CEZ care si-au unit fortele pentru a afla parerea cetatenilor constanteni despre ideea de voluntariat.
Activitatea propusa de elevi s-a efectuat in perioada 3 – 12 martie. La implementare a participat un număr de 60 de “ecocampioni” de la cele trei instituţii de învăţămant sustinuti de coordonatorii lor.
Studiul a fost realizat in mai multe zone din Constanta: zona gării Constanţa, zona Tomis Mall, zona Faleza-Casino Constanţa, zona City Park Mall – Parc Tăbăcăriei, Zona Teatrului Naţional de Operă “Oleg Danovsky”, zona Primăriei. Chestionarul aplicat a cuprins 10 de întrebări închise, mixte şi deschise , precum: ” La ce va ganditi prima data cand auziti termenul de voluntariat?”, „Care este parerea dumneavoastra despre implicarea cetatenilor in activitati de voluntariat ?”,” Ce v-ar determina sa va implicati in activitati de voluntariat in cadrul unei organizati/institutii?” sau „Care credeti ca sunt beneficiile castigate in urma practicarii voluntariatului?” .
Au fost intervievati peste 100 de respondenţi cu vârste cuprinse între 12 si 60 ani.
Datele obţinute au fost centralizate si putem concluziona că, deşi nevoia de voluntari este foarte mare, iar posibilităţile de voluntariat acoperă practic toate domeniile vieţii sociale, un procent foarte mare de cetăţeni nu sunt implicaţi în acest moment în activităţi de voluntariat. Pe de altă parte, majoritatea cetăţenilor ar dori să se implice pe viitor în astfel de activităţi, ceea ce atrage după sine necesitatea schimbării strategiei organizaţiilor în direcţia voluntariatului în sensul organizării şi promovării posibilităţilor de voluntariat, a prezentării beneficiilor acestei activităţi şi în final organizarea unor sesiuni de informare şi conştientizare prin prezentarea activităţilor proprii şi a rezultatelor obţinute.
Activitatea a fost realizată în parteneriat cu Centrul de resurse educaţionale şi psihosociale Constanţa (www.creps.ro), prin intermediul domnului Ludovic Fraico, sociolog, cu ajutorul căruia am realizat studiul.