Categorii

Secretele longevitatii si stilului de viata taoist

Data publicarii: 14.02.2012 ora 06:02 PM


Taoismul aduna laolalta o serie de practici care sa ghideze persoanele spre o viata lunga si sanatoasa. Cat de lunga? Povestirile anecdote spun ca este vorba de sute de ani. Oamenii de stiinta s-au documentat in mod oficial de oameni care au trait 120-130 ani.

Primul secret al longevitatii taoiste este o atitudine in care sa nu ne lasam influentati de varsta sau de limite in actiunile noastre

Un Taoist are o viata plina si activa zi de zi. Asta inseamna ca viata e plina de experiente.  Acest lucru e important pentru ca ofera un avantaj spre a ne pastra sanatosi, flexibili si puternici. Daca o persoana isi traieste viata intr-un mod nenatural, atunci actiunile lui pun limite mari vietii lui in general.

Al doilea secret al longevitatii taoiste este sa mancam sanatos

Daca mananci de la fast-food, atunci esti ceea ce mananci. E foarte simplu. Organismul nu traieste sanatos, nu pana nu primeste o dieta zilnica echilibrata, variata si sanatoasa. Cartile taoiste ofera detalii despre cand, cum si ce trebuie sa manance fiecare.

Asta explica si de ce unele diete dau gres, ele nu par a raspunde la nevoile corpului. Dietele taoiste tind sa fie mai complicate decat dietele occidentale.  Organismele noastre sunt ca niste cuptoare, ele ard cand mancam. Cand mancam prea mult sau mancare ce contine prea mult zahar corpul arde mai puternic si mai repede. Unele alimente contin antioxidanti. Asa cum focul se foloseste de oxigen ca sa arda, asa antioxidantii ajuta corpul sa incetineasca arderea. Totusi, nu uitati de echilibru: prea multi antioxidanti fac rau de asemenea.

Unele alimente sunt mai bune ca altele, cum ar fi: ceaiul verde, varza, stafidele, iaurtul si orezul brun. Totusi nu exista un aliment care sa sustina un echilibru perfect pentru toata perioada vietii. Trebuie sa ne ascultam corpul si sa ii oferim o mixtura de esente.

Al treilea secret al longevitatii taoiste este sa ne ascultam intuitia

 Atat de multe distrageri, goluri, idealuri, dorinte, asteptari, viziuni diferite, atat de multe imagini care lucreaza, incearca sa te duca pe o cale care se presupune a fo corecta. Tot zgomotul este doar atat: zgomot de distragere. Cum poate o persoana sa obtina longevitatea daca esti mereu ocupat sa te misti pe ritmul vietii cotidiene tot mai agitate? Un Taoist traieste si se misca  pe ritmul propriei intuitii si propriului instinct.

Al patrulea secret este exercitiul

 Este important sa practicam exercitii fizice. Daca exersam practici precum qigong,ne ajuta sa ne pastram puternici si mereu in forma toata viata.  Este important sa nu exageram cu exercitiile. Un maestru Taoist exerseaza la nivel moderat de efort si cu toate astea corpul lui va avea un tonus suprinzator, flexibilitate si putere.

Al cincilea secret al longevitatii taoiste este atitudinea

 Daca iti tratezi corpul ca pe un inamic sau ca pe ceva pe care sa il domini, atunci ii pui limite si vietii in general. Cu cat o persoana incearca sa reziste lumii intregi, cu atat lumea va riposta. Lumea este mare si prea puternica pentru o singura persoana. O rezistenta excesiva te poate pune jos. Este bines a lupti uneori, sa te mentii in picioare. Dar o lupta excesiva te va eroda in timp.

Un Taoist isi traieste viata fara stres. Unele studii au demonstrat ca stresul este un factor important care contribuie la imbatranirea prematura. Stilul de viata al unui Taoist se concentreaza pe unor si un nivel scazut de stres.

Al saselea secret este practica spirituala

 Suntem mai mult decat corp si minte. O persoana este o trinitate formata din minte, corp si spirit. Spiritul este definit prin actiunile noastre de-a lungul vietii. O practica spirituala mentine mintea si corpul in echilibru. Este o practica prin care oricine isi gaseste pacea interioara.

O practica spirituala este o combinatie intre intentiile din spatele actiunilor si explorarea misterelor vietii. Trebuie ca fiecare persoana sa-si defineasca si sa-si redefineasca propria practica de-a lungul timpului. Daca intentia cuiva este sa duca o viata lunga, atunci aceasta ii da un motiv sa actioneze spre a avea o viata lunga.. Practica spirituala este un izvor de motivatie pentru a ne bucura de viata.

Al saptelea secret este evitarea dependentelor

 Orice dependent este un process de auto-distrugere. In timp ce unele substante pot apparent rezolva anumite problem (cum ar fi drogurile) sau electronicile pentru a ne ajuta sa treaca timpul si sa trecem peste zilele mai dificile (cum ar fi televizorul), la sfarsit toate dependentele sterge natura unica a unei persoane.

Daca traieste 100 de ani si te0ai uitat doar la televizor, ai trait macar?

Daca bei pana cazi lat, ai trait cu adevarat ceva cu exceptia faptului ca ai fost un alcoolic?

Ca sa traiesti o viata lunga, trebuie sa o traiesti ca fiind tu insuti. Viata nu este facuta ca sa fie usoara. Ea este plina de provocari. Tentatia dependetelor apare ca o cale de a ne face viata sa para mai usoara, dar in viziunea taoista dependetele nu duc nicaieri.

Al optulea secret al longevitatii taoiste trebuie tinut secret

 Acesta este un articol care sa arate de ce taoismul este o practica sanatoasa. O data ce incepem sa punem in practica aceste idei, sanatatea ni se va imbunatati, mintea ni se va limpezi si va iesi la iveala intelepciunea.