Categorii

Obiective turistice si pensiuni din Bihor

Data publicarii: 16.06.2011 ora 05:06 PM


Oradea, municipiul resedinta de judet al Bihorului, este unul din importantele centre economice, sociale si culturale din nord-vestul Romaniei, pastrandu-si aceste caracteristici de-a lungul timpului si pana astazi.

Amplasarea geografica a judetului constituie un avantaj pentru turisti, care de cele mai multe ori cauta astfel de locuri.

Municipiul se afla la doar 12 km de statiunea Baile Felix, cea mai mare statiune balneo-climaterica permanenta din Roamnia, renumita pentru numarul mare de turisti care ii trece pragul si pentru conditiile oferite, atat in bazine cat si in ceea ce priveste cazarea.

Pensiunile din Bihor sunt din ce in ce mai multe, datorita faptului ca numarul turistilor este in crestere de la an la an.

Statiunea Stana de Vale, formatiunile carstice din Muntii Apuseni, spectaculoasele vai ale raurilor ce strabat judetul, obiceiurile, traditiile si arhitecturile din aceasta zona sunt la fel de mult cautate si vizitate de turistii din toata tara si nu numai.

Obiectivele turistice protejate din aceasta zona sunt Monumentele si Siturile Arheologice in numar de 6, Monumente si Ansambluri de Arhitectura, Monumente Tehnice, 91 la numar, 6 Cladiri memoriale si 19 Monumente si Ansambluri de Arta Plastica avand valoare memorabila.

Acest valoros patrimoniu sta la baza unui anumit tip de turism, turismul de patrimoniu, parte componenta a turismului cultural, un segment al pietei turistice in plin avant in Europa.

Un alt obiectiv turistic plin de liniste in reprezinta Biserica Ortodoxa (Biserica cu Luna) care dateaza din 1790 si care gazduieste in curtea acesteia Muzeul “Roman Ciorogariu”, care detine nenumarate obiecte bisericesti de patrimoniu.

Turistii care doresc sa treaca pragul Palatului Moskovits vor avea parte de aici de structuri antice si placi din beton armat care s-au folosit pentru prima data in Oradea, la construirea acestui palat.

De asemenea, Teatrul de Stat, una din cladirile cele mai impunatoare din centrul orasului, dateaza din octombrie 1900 si este decorat in stil clasic de celebrii arhitecti vienezi Fellner si Helmer. Odata cu Teatru, incepe si constructia Bazarului, in locul unde a functionat primul cinematograf, teatrul Edison si un bufel englezesc. Dupa mai bine de 100 de ani, aceasta cladire adaposteste magazine, agentia C.F.R Oradea, restaurantul Irish Pub, iar in pasajul dintre Piata Teatrului de pe strada Republicii, sunt vanzatorii de carti.

Turistii care sunt impresionati de obiectivele turistice din aceasta zona si vor sa isi petreaca mai mult timp aici, pot face acest lucru, cazandu-se la pensiunile din oras sau din imprejurimi, in functie de preferinte.